Sastojci
Salata od sočiva i crvene paprike
3 veće šolje sočiva
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 časa oraha
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašika aćeto balsamika
2 prstohvata sitne morske soli
1 prstohvat mlevenog bibera
4 kom mladog luka
1 šaka rotkvica
Sočivo prvo potopiti u vodi, pa ga kuvati 20-ak minuta. Kada se sočivo skuva ocediti ga i isprati, kako bi se brže ohladilo i kako bi se uklonio višak skroba, pa ga sipati u činiju. Zelenu i crvenu papriku seći na kockice i ubaciti u činiju, rotkvice seći na veće kolutove, zatim ih preseći. Mladi luk seći na šire kolutove, pa sve promešati. Orahe iseckati i takođe ih dodati u činiju. Zaliti maslinovim uljem i dodati so, biber i aćeto.
Šitaki pečurke sa kozjim sirom
150 g šitaki pečuraka
40 g dimljenog kozjeg sira
2 prstohvata soli
1 pstohvat bibera
3 kašike maslinovog ulja
Cele šitaki pečurke bez sečenja pržiti sa obe strane na zagrejanom tiganju. Kada omekšaju posoliti i pobiberiti. Prebaciti ih na tanjir i preko njih sitno narendati kozji sir.
Ovseni hleb sa semenkama i suvim šljivama
450 g ovsenog brašna
50 g semenki lana
50 g semenki suncokreta
2 čase kisele vode
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica meda
2 kašičice sode bikarbone
1 šolja suvih šljiva
U činiju sipati brašno i dodati suncokret, lan, iseckane suve šljive, sodu bikarbonu, med, maslinovo ulje i kiselu vodu. Sve dobro izmešati kašikom i posoliti. Nastaviti ručno sa mešanjem na pobrašnjavljenoj radnoj površini, umesiti ujednačeno testo. Uljem podmazati četvrtasti kalup za hleb i posuti ga brašnom. Oblikovati veknu od testa i staviti je u spreman kalup. Veknu potom premazati sa malo ulja i peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 40-ak minuta.
Hleb izvaditi da se prohladi, pa ga seći na kriške. Na jednu krišku staviti salatu od sočiva, na drugu šitake sa kozjim sirom i na treću namazati džem.
Džem od voća
2 breskve nektarine sečene na kocke
1 banana sečena na kolutove
1 kruška sečena na kocke
1 kačika kokosovog ulja
2 kašičice meda
Zagrejati tiganj, staviti kokosovo ulje i svo pripremljeno voće ubaciti da se karamelizuje. Kada voće omekša skloniti tiganj sa vatre i dodati med, pa dobro promešati. Prebaciti voće u „secko“ i samleti.