Sastojci
500 g lososa
1,5 limeta
2 prstohvata soli
2 prstohvata belog bibera
2 kašike kapra
3 kašike maslinovog ulja
2 šake rukole
2 šake baby spanaća
so, biber
2 kašike balzamiko sirćeta
Priprema:
Losos iseći na sto tanje listove, pa ih poređati po dnu dublje posude u kojoj će se jednako marinirati. Iscediti sok od limete preko ribe, kapar sitno naseckati, pa polovinu rasporediti preko ribe. Začiniti sa belim mlevenim biberom, solju, maslinovim uljem, pa poređati preostale listove ribe i ponoviti začine- sok od limete, so, beli biber, seckan kapar i maslinovo ulje. Ostaviti u frižideru da se marinira.
U posudi pomešati rukolu i mladi baby spanać, začiniti aćetom, solju i uljem i promešati. Od ove salate napraviti podlogu kao gnezdo i preko nje ređati marinirani karpaćo od lososa u krug, a u sredinu sipati salatu od kinoe.
Kinoa salata
2 šolje kinoe
150 g čeri paradajza
1 limun
½ crnog luka
2 kašike maslinovo ulje
1-2 kašike soja sosa
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 kašičica kurkume za kuvanje kinoe
Priprema :
Kinou skuvati u vodi sa kurkumom u prahu, procediti je i ostaviti da se ohladi. Na 1 šolju kinoe idu 2 šolje vode. U kinou dodati sitno seckan crni luk, čeri paradajz sečen na polovine, sok od limuna, soja sos, so, biber, sve to promešati i dodati ulje.
Čokoladni mafin sa malinama
175 g crne čokolade
1 zreo avokado
4 kašike meda
80 g speltinog integralnog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
80 g malina
Priprema:
Čokoladu otopiti na pari. Odvojiti belanca od žumanaca. Od belanaca napraviti čvrst sneg. Avokado preseći, izvaditi seme, kašikom izvaditi meso avokada i izdrobiti ga uz pomoć viljuške. Skloniti posudu sa otopljenom čokoladom sa šporeta i u nju dodati polovinu žumanaca uz konstantno mešanje špatulom. Kada čokolada krene da se polako zgrušnjava dodati deo snega od belanaca i nežno mešati špatulom kako sneg ne bi pao. Dodati izgnječeni avokado i preostala žumanca, a potom preostali sneg od belanaca, pažljivo mešajući. U brašno od spelte sipati prašak za pecivo. Brašno, takođe, dodati iz dva puta u masu za mafine uz mešanje kako bi se sve sjedinilo i masa bila bez grudvica. Na samom kraju dodati med i promešati. U modle za mafine poređati papirne korpice i puniti ih pripremljenom masom do ⅔ korpica. U svaku staviti po par malina. Peći na 180°C 15-20 minuta.