Sastojci
Fermentisani hleb
250 g speltinog brašna od celog zrna
250 g heljdinog brašna
1 kašičica himalajske soli
30 ml maslinovog ulja
1 kašičica sode bikarbone
500 ml kisele vode
U posudi pomešati sve suve sastojke osim sode bikarbone. Polako dodati ulje i vodu, pa umesiti testo. Činiju prekriti pvc folijom i ostaviti 24 sata. Sutradan dodati sodu bikarbonu, pa sipati u kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Hleb ispeći na temperaturi od 180 C 30 do 40 minuta.
Salata sa nanom
50 g badema
1/2 šolje kinoe
malo bibera
malo himalajske soli
1 keleraba
30 ml soka od limuna
1 veza nane
80 g zrnevlja nara
Kinou potopiti u vodu noć pre. Na suvom tiganju tostirati badem. Sitno iseckati nanu, kelerabu oljuštiti, pa je iseći na sitne kocke. U tanjir staviti kelerabu, nar, nanu, bademe, so, biber i limunov sok. Jednako promešati, pa posuti kinoom.
Salata sa hlebom
1 krastavac
2 paradajza
1 veza mladog luka
malo sveže nane
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 čen belog luka
maslinovo ulje
2 kriške fermentisanog hleba
malo himalajske soli
malo bibera
20 g nutritivnog kvasca
malo belog luka u prahu
Hleb iseći na kocke, pa tostirati na suvom tiganju. Papriku očistiti, pa je iseći na kocke i staviti u činiju. Mladi luk iseći na kolutove, zelenu papriku iseći na kocke, krastavac iseći na kocke, paradajz iseći na kocke, pa sve dodati u posudu sa crvenom paprikom. Sitno iseckati nanu i beli luk, pa dodati u činiju. Posoliti, pobiberiti, dodati i beli luk u prahu, nutritivni kvasac i maslinovo ulje. Dodati tostirane kocke hleba, pa sve promešati. Servirati hladno.