Gomboce i šufnudle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Gomboce i šufnudle

Sastojci

Za testo :

500 g krompira

150 g brašna

30 g putera

1 jaje

prstohvat soli

 

Za gomboce :

250 g šljiva

½ kesice vanil šećera

1 kašika šećera

½ kesice cimet  šećera

100 g mlevenog maka

1 kašika šećera

1 limun

 

Za valjanje :

1 kašika putera

100 g prezli

2 kašike šećera

½ kesice vanil šećera

100 g mlevenog maka

100 g šećera u prahu

1 kašika limunovog soka

 

Preliv za šufnudle:

½ kašike ulja

2 čena belog luka

250 ml kisele pavlake

so

mleveni biber

vlašac

 

Krompir oljuštiti, skuvati i ocediti od vode. Potom dodati puter i propasirati. Kada se masa blago prohladi dodati jaje, so i polovinu brašna uz mešenje. Radnu površinu posuti brašnom i nastaviti mešenje krompir testa, uz postepeno dodavanje brašna. Testo ne sme da bude lepljivo i gnjecavo, već meko i glatko.

Dobijenu količinu testa podeliti na dva jednaka dela. Od polovine testa oblikovati valjak, potom ga seći na komade koje treba razvaljati u valjuške tj. šufnudle. Šufnudle bi trebalo da budu jednake velične i oblika.

Oblikovane šufnudle kuvati u ključaloj vodi par minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Ne kuvati odjednom veću količinu šufnudli kako se ne bi lepile jedna za drugu tokom kuvanja.

Zagrejati tiganj i kratko propržiti sitno seckan beli luk, potom ubaciti kuvane šufnudle sa malo vode od kuvanja i dodati kiselu pavlaku, kratko ukrčkati i začiniti solju, mlevenim biberom i seckanim svežim vlašcem. Poslužiti toplo.

Za nadev od maka:

Mleveni mak pomešati sa šećerom, rendanom korom limuna i sokom od limuna.

Za nadev od šljiva:

Polovine svežih šljiva bez koštica posuti  šećerom, cimet šećerom i vanil šećerom, promešati i ostaviti da puste sok.

Drugu polovinu pripremljenog krompir testa oblikovati u valjak, potom seći na komade testa, koji odgovaraju veličini šljiva. Testo potom rastanjiti prstima i puniti zašećerenim polovinama šljiva i oblikovati u lopticu. Deo testa puniti šljivama, a deo testa puniti nadevom od maka i limuna, pa oblikovati na isti način.

Gomboce sa šljivama i makom kuvati odvojeno u kipućoj vodi, dok ne isplivaju na površinu.

Za završavanje gomboca sa makom: pomešati mleveni mak sa šećerom u prahu, uvaljati kuvane gomboce i služiti.

Za završavanje gomboca sa šljivama: u zagrejanom tiganju istopiti puter, potom dodati prezle, šećer i vanil šećer, kratko zagrevati dok prezle blago ne promene boju. Kuvane gomboce sa šljivama valjati u tako pripremljene prezle i služiti.

 

 

 

 

 

 

Kitchen TV

prethodna
Palačinke bez brašna sa bananama i socca
sledeća
Šarena rolada (Od slatkoga slađe)

Dodajte svoj komentar