Sastojci
Za testo :
500 g krompira
150 g brašna
30 g putera
1 jaje
prstohvat soli
Za gomboce :
250 g šljiva
½ kesice vanil šećera
1 kašika šećera
½ kesice cimet šećera
100 g mlevenog maka
1 kašika šećera
1 limun
Za valjanje :
1 kašika putera
100 g prezli
2 kašike šećera
½ kesice vanil šećera
100 g mlevenog maka
100 g šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
Preliv za šufnudle:
½ kašike ulja
2 čena belog luka
250 ml kisele pavlake
so
mleveni biber
vlašac
Krompir oljuštiti, skuvati i ocediti od vode. Potom dodati puter i propasirati. Kada se masa blago prohladi dodati jaje, so i polovinu brašna uz mešenje. Radnu površinu posuti brašnom i nastaviti mešenje krompir testa, uz postepeno dodavanje brašna. Testo ne sme da bude lepljivo i gnjecavo, već meko i glatko.
Dobijenu količinu testa podeliti na dva jednaka dela. Od polovine testa oblikovati valjak, potom ga seći na komade koje treba razvaljati u valjuške tj. šufnudle. Šufnudle bi trebalo da budu jednake velične i oblika.
Oblikovane šufnudle kuvati u ključaloj vodi par minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Ne kuvati odjednom veću količinu šufnudli kako se ne bi lepile jedna za drugu tokom kuvanja.
Zagrejati tiganj i kratko propržiti sitno seckan beli luk, potom ubaciti kuvane šufnudle sa malo vode od kuvanja i dodati kiselu pavlaku, kratko ukrčkati i začiniti solju, mlevenim biberom i seckanim svežim vlašcem. Poslužiti toplo.
Za nadev od maka:
Mleveni mak pomešati sa šećerom, rendanom korom limuna i sokom od limuna.
Za nadev od šljiva:
Polovine svežih šljiva bez koštica posuti šećerom, cimet šećerom i vanil šećerom, promešati i ostaviti da puste sok.
Drugu polovinu pripremljenog krompir testa oblikovati u valjak, potom seći na komade testa, koji odgovaraju veličini šljiva. Testo potom rastanjiti prstima i puniti zašećerenim polovinama šljiva i oblikovati u lopticu. Deo testa puniti šljivama, a deo testa puniti nadevom od maka i limuna, pa oblikovati na isti način.
Gomboce sa šljivama i makom kuvati odvojeno u kipućoj vodi, dok ne isplivaju na površinu.
Za završavanje gomboca sa makom: pomešati mleveni mak sa šećerom u prahu, uvaljati kuvane gomboce i služiti.
Za završavanje gomboca sa šljivama: u zagrejanom tiganju istopiti puter, potom dodati prezle, šećer i vanil šećer, kratko zagrevati dok prezle blago ne promene boju. Kuvane gomboce sa šljivama valjati u tako pripremljene prezle i služiti.