Hleb sa suvim mesom i ajvarom, supa od pasulja i bosanska salata od avokada

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hleb sa suvim mesom i ajvarom, supa od pasulja i bosanska salata od avokada

Sastojci

Hleb sa suvim mesom i ajvarom

250 g belog brašna

250 g integralnog brašna

1 kesica suvog kvasca

5 g šećera

½ dl ulja

1 dl mleka

2 dl vode

250 g suvog mesa

2 kašike ajvara

mešavina semenki

 

U mlako mleko dodamo šećer,  pa suvi kvasac i pustimo da se zapeni. Na taj način dobijemo kvaščevu vodu.

Testo za hleb umesimo tako da pomešamo brašna, pa dolijemo kvaščevu vodu i ulje i zatim dodamo sitno seckano suvo meso i ajvar, pobrašnimo činiju i testo ostavimo da se diže na toplom mestu. Kada se duplira volumen premesimo ga i oblikujemo veknu, premažemo brašnom,  ostavimo opet da se diže u namašćenoj tepsiji, pa ga pečemo nešto manje od sat vremena na oko 180°C. Po želji možete premazati umućenim jajetom i posuti semenkama. Ako ne želite da stavljate jaje onda napravite premaz od brašna, vode i kurkume. Posusi semenkama.

 

Supa od pasulja

250 g belog pasulja

1 glavica crvenog luka

1 praziluk

1 šargarepa

¼ celera

5 čena belog luka

250 g šampinjona

20 g pirea od  paradajza

500 ml pilećeg temeljca

peršunov list

so

biber

slatka začinska paprika

 

Za prženje

1dl ulja

 

Na ulju popržiti sitno seckani crveni luk, pola praziluka, beli luk, šargarepu i celer i 2-3 šampinjona isečena na listiće. Nakon par minuta kad povrće omekša dodati pire od paradajza i zaliti temeljcem, začiniti solju i biberom, pa pustiti da se povrće skuva.

Za to vreme na malo ulja popržiti ostatak praziluka isečenog na tanke kolutiće  i šampinjone sečene na listiće koje ćemo koristiti kao dekoraciju.

Kada je povrće skuvano ispasirati ga zajedno sa pasuljem u fini pire, koji bi trebalo razblažiti goveđim temeljcem do gustine koju želite. Prokuvati i poslužiti dekorisano dinstanim pečurkama na praziluku. Dekorisati začinskom paprikom.

 

Bosanska salata od avokada

200 g travničkog sira

100 g rendane šargarepe

100 g rendane kelerabe

100 g rendanog celera

1 paprika

1 patlidžan

400 g mešavine zelene salate

nekoliko rotkvica

 

Preliv

 1 avokado

sok od 1 limuna

maslinovo ulje

3 čena belog luka

so

biber

 

 Papriku, crveni luk i patlidžan  iseći na kolutiće i štapiće, pa popržiti na malo ulja dok ne omekšaju i porumene,  pa ohladiti. Avokado očistiti i ispasirati  i dodati ostale sastojke. Travnički sir iseći na kockice. Pomešajte sve sastojke i začiniti dresingom koji ste dobili tako što ste pomešali sve sastojke. Poslužiti na podlozi od zelene salate.

Kitchen TV

prethodna
Hleb od semenki bundeve, pileća pašteta i uštipci od bundeve
sledeća
Strata, meksička pileća supa i španski kolač sa limunom

Dodajte svoj komentar