Sastojci
Strata
500 g hleba
Fil
6 jaja
6 dl mleka
50 g putera
400 g rendanog sira
100 g suvog mesa
1 vezica mladog luka
200 g šampinjona
½ konzerve kukuruza
½ konzerve pasulja
1 feferona
2 kašike ajvara
Začini:
so
biber
muškatni oraščić
začinska paprika
kurkuma
50 g mešavine semenki (suncokret, lan, golica…)
Umutite jaja i mleko, pa začinite solju, biberom, muškatom, začinskom paprikom i kurkumom. Na malo ulja popržiti sitno seeckani mladi luk, feferonu i suvo meso dok ne omekšaju, pa dodati šampinjone sečene na ploške i dinstajte par minuta dok pečurke ne puste vodu. Dodati im kukuruz, pasulj i ajvar. Dno tepsije koja je prethodno premazana maslacem posuti mešavinom hlebnih mrvica i semenki. Na dno složite deblje isečene parčiće hleba tako da prekriju celo dno, pa ih namočiti umućenim jajima uz pomoć kašike, te po njima rasporedite ½ nadeva od pečurki i povrća, posuti 1/3 ribanog sira. Na njega staviti jedan red tanko isečenih parčića hleba koji su prethodno umočeni u umućena jaja, posuti ostatkom nadeva i 1/3 rendanog sira pa završiti zadnjim redom hleba koji je namočen ostatkom umućenih jaja i posuti zadnjom 1/3 rendanog sira i mešavinom semenki i kockicama putera. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na oko 180°C oko 45 minuta.
Meksička pileća supa
300 g pilećih grudi
1 vezica mladog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
¼ korena celera
1 crvena paprika
1 feferona
4-5 čena belog luka
1 dl soka od paradajza
100 g suvog paradajza
100 g kukuruza i pasulja
1,5 l pilećeg temeljca
Začini
so
biber
kurkuma
korijander
kim
peršunov list
Za prženje
ulje
Na malo ulja popržiti sitno seeckani beli dio mladog luka i šargarepu, koren peršuna i celer sečen na sitne kockice. Kada povrće malo porumeni dodati usitnjeni beli luk, papriku i feferonu sečene na kockice, pa dinstati još jedan minut, dodati piletinu isečenu na sitne kockice i usitnjeni sušeni paradjz, pa dinstati još par minuta, dodati pasulj i kukuruz,te zaliti temeljcem i sokom od paradajza.Prema potrebi začiniti solju, biberom, kurkumom, usitnjenim korijanderom i kimom, pa kuvati još 10-ak minuta. Prilikom serviranja posuti usitnjenim peršunovim listom.
Španski kolač sa limunom
Za 6 osoba
2 čaše kiselog mleka
2 čaše maslinovog ulja
6 čaša brašna
6 jaja
2 limuna
4 čaše šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
Za serviranje
džem od pomorandže
U odgovarajuću posudu sipati kiselo mleko, ulje, jaja, rendanu koru od dva limuna, sok od dva limuna, štapić vanile. Sjediniti. U drugu posudu pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sjediniti sa prethodnim sastojcima, dobro promešati. Kada je masa kompaktna, sipati je u odgovarajuću posudu za pečenje, prethodno prekrivenu papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je testo pečeno.