Sastojci
Supa od kuvanih jaja i krompira
3 jaja
400 g krompira
50 g putera
40 g brašna
2,5 dl pavlake za kuvanje
1 l pilećeg temeljca
Začini
so
biber
korijander
muškatni oraščić
kapar
začinska paprika
limunov sok
Za dekoraciju
100 g suvog mesa
1 jaje
Krompir oguliti i naseći na kockice. Na puteru popržiti suvo meso, pa dodati brašno da porumeni. Zaliti ga mlakim temeljcem, promešati i dodati krompir seečen na kockice. Kuvati 10 minuta, pa začiniti po potrebi solju i biberom, muškatnim oraščićem, mlevenim korijanderom, začinskom paprikom.
Kuvana jaja očistiti, pa 2 naribati u supu. Jedno jaje ostaviti za dekoraciju pred sam kraj. Naliti pavlaku za kuvanje i ostaviti da proključa. Dodati limunovog soka i promešati. Dekorisati kuvanim jajetom sečenim na četvrtine i proprženim suvim mesom i kaprom.
Bread Puding
1 hleb (500 g)
Za rojal masu
6 jaja
6 dl mleka
1 kašičica senfa
Začini
so
biber
muškatni oraščić
kukrkuma
slatka začinska paprika
400 g rendanog sira
1 vezica mladog luka
5-6 čenova belog luka
½ kg spanaća
Za posipanje
mešavina semenki
Za prženje
ulje
Za podmazivanje
50 g putera
Hleb iseći na jednake kockice i osušiti. U odgovarajućoj činiji umutiti jaja i mleko, pa začiniti senfom, solju, biberom, začinskom paprikom, muškatnim oraščićem. Na malo ulja popržiti sitno seeckani mladi luk i beli luk, pa mu dodati na rezance sečeni spanać i mešati oko 2 minuta da spanać ne splasne. Sve to ubaciti u smesu od jaja i mleka. Dno tepsije koju ste prethodno premazali maslacem posuti semenkama, pa pažljivo rasporedite hleb, odmah zatim dodati rojal, pa ostatak hleba staviti u fil i preliti. Za sam kraj staviti narendan sir i posuti semenkama. Peći u zagrejanoj rerni na 180 c oko 40 minuta.
Oblande sa alvom
500 g šećera
1 dl vode
6 kašika kakao praha
300 g alve
450 g putera
1 paket oblandi
U šerpi na umerenoj vatri istopiti šećer sa vodom. Kada se šećer otopi dodati kakao i alvu i mešati na tihoj vatri da se sve sjedini.
U dobijenu masu dodati puter i sve mešati dok se ne dobije kompaktna masa.
Tako još toplu masu nanositi na oblande sve dok se ne potroši sav fil.
Ostaviti da se ohladi i stegne.
Iseći na željene oblike i servirati.