• Home
  • Lepi Brka i Vjeko
  • Grilovana riba u umaku od gorgonzole i bundeve, aromatični kroketi od palente i heljdopita sa bundevom
Grilovana riba u umaku od gorgonzole i bundeve, aromatični kroketi od palente i heljdopita sa bundevom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Grilovana riba u umaku od gorgonzole i bundeve, aromatični kroketi od palente i heljdopita sa bundevom

Sastojci

Grilovana riba u umaku od gorgonzole i bundeve

600 g fileta ribe (oslić)

100 g gorgonzole

250 g kuvane bundeve

2,5 dl pavlake za kuvanje

1 dl ribljeg temeljca

1 kašika ajvara

maslinovo ulje

100 g putera

sok od 1 limuna

2-3 čena belog luka

slatka začinska paprika

so i biber

kurkuma

mirođija

 

 

Priprema:

Riblje filete začiniti sok od limuna i maslinovim uljem, pa ostaviti da se marinira najmanje 2 sata. Riblje filete pažljivo grilovati na roštilj tiganju sa obe strane po par minuta dok ne porumene.

Za to vreme na malo maslaca prepržiti usitnjeni beli luk, pa doliti pavlaku za kuvanje i u tom umaku otopiti gorgonzolu i dodati pasiranu kuvanu bundevu i ajvar neprestano mešajući . Grilovane filete samo do pola preliti umakom i poslužiti palentu.

Dekorisati slatkom začinskom paprikom.

 

 

Aromatični kroketi od palente

200 g kuvane palente

100 g brašna

voda

kurkuma

so

biber

začinska paprika

korijander

suva mirođija

 

Palentu skuvati u začinjenoj vodi. Koristiti miks začina od soli, bibera,  kurkume … Kuvanu palentu izliti u tepsiju tako da se dobije debljina do 1 cm i ohladiti, pa hladnu naseći na štapiće veličine kažiprsta.

 

Heljdopita sa bundevom

Palačinke

600 g pšeničnog brašna

300 g heljdinog brašna

so

voda

½ kesice praška za pecivo

ulje

 

Fil

 2 jaja

prstohvat soli

500 g bundeve

100 g sremskog sira

100 g mlevenih oraha

50 g suvih šljiva

50 g suvog grožđa

150 g šećera

1 kašičica cimeta

1 kašika džema od šipka

 

Od brašna, vode, praška za pecivo i malo soli umutiti smesu za palačinke. Testo treba da bude nešto gušće nego za obične palačinke.

Ispržiti palačinke u tiganju.

Dok se palačinke prže ispasiratii bundevu, iseckati suve šljive,

i krupno samleti orahe.

Odvojiti belance od žumanca.

Umutiti čvrst sneg od belanaca sa malo soli uz stalno dodavanje polovine pripremljenog šećera.

U posudu za mešanje staviti sir, ostatak šećera i žumanca i dobro promešati, a zatim dodati bundevu, orahe, suvo grožđe i cimet.

Ovu smesu po malo dodavati u sneg od belanaca i lagano mešati dok se ne sjedine.

Pleh sa kopčom obložiti papirom za pečenje i na dno prvo staviti  jednu palačinku, a zatim preko njega sloj fila.

Ređati sve dok se ne potroši sav fil.

Peći u rerni oko 40 minuta na temperaturi od 180°C.

Ostatak palačinki poslužiti sa džemom od šipka.

Kitchen TV

prethodna
Supa od kuvanih jaja i krompira, bread puding i oblande sa alvom
sledeća
Salata od patlidžana i krompira, fish fingers i majmunski hleb

Dodajte svoj komentar