Sastojci
Salata od patlidžana i krompira
1 patlidžan
½ kg kuvanih krompira
3 kuvana jaja
5 kiselih paprika
4-5 čena belog luka
peršunov list
so
biber
maslinovo ulje
aćeto balzamiko sirće
1 kašika malidžana
Prirema:
Patlidžane naseći na tanje kolutove i izgrilovati na malo ulja sa obee strane. Napraviti dresing od aćeta balzamica, maslinovog ulja, soli, bibera, usitnjenog belog luka i peršunovog lista. Pomešati grilovane patlidžane, kuvana jaja isečena na ploške, kiselu papriku isečenu na rezance, krompir isečen na kocke i preliti dresingom. Na kraju dodati kašiku malidžana.
Fish Fingers
½ kg fileta oslića
2 glavice crnog luka
400 g suvog hleba
2 dl ribljeg temeljca
2 jaja
peršunov list
so
biber
slatka začinska paprika
kurkuma
Panir masa
2 jaja
½ šoljice brašna
1 šoljica prezli
Priprema:
Ribu pre prženja uvaljati u brašno. Pržiti u tiganju tako da dobije boju sa obe strane, a nakon prženja ostaviti da se ohladi i iscepkati na sitne komade. Crni luk iseći na sitno i propržiti na malo ulja. Kada dobije staklastu boju ubaciti ga u fil. Suvi hleb namočiti u temeljcu, ocediti i izdrobiti. Komadiće ribe i namočeni suvi hleb pomešati i dodati 2 umućena jaja, začiniti solju, biberom i ostalim začinima. Smesu dobro promešati i od nje praviti štapiće veličine kažiprsta. Uvaljati ih u brašno, umućena jaja, pa prezlu i pohovati u dubokoj masnoći dok ne porumene. Ocediti na upijajućem papiru.
Majmunski hleb
Za testo
1 kesica suvog kvasca
2,5 dl mlakog mleka
70 g šećera
120 g putera
1 jaje
1 žumance
1 kašičica soli
600 g brašna
Za „prelivanje“
120 g otopljenog putera
200 g žutog šećera
2 kašičice mlevenog cimeta
1 kesica vanilin šećera
Način pripreme:
U mlakom mleku razmutiti suvi kvasac uz malo šećera i ostaviti da se aktivira.
U posudu za mešanje staviti jaje, žumance, šećer, puter i so. A zatim sipati mleko sa kvascem. Mikserom sve dobro promešati, a onda dodati četvrtinu brašna, promeniti žice na mikseru i mesiti testo tako da uz mešenje dodajemo po malo brašna dok ga ne potrošimo.
Dobijeno testo premesiti i rukama i ostaviti da naraste 2h.
Kada je testo naraslo premesiti ga i napraviti jufke veličine oraha.
Svaku jufku umočiti i dobro premazati istopljenim maslacem, pa onda uvaljati u mešavinu šećera, vanilin šećera i cimeta.
Tako obložene jufke ređati u dobro maslacem premazanu modlu za kuglof. Prekriti krpom i ostaviti da ponovo naraste oko 45 minuta.
Peći na 190°C oko 40 minuta.
Nakon pečenja ostaviti da se ohladi oko 10 minuta.