Supa od kuvanih jaja, povrtni odresci i kolač od pirinča

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Supa od kuvanih jaja, povrtni odresci i kolač od pirinča

Sastojci

Supa od kuvanih jaja

5 jaja

1,5 l pilećeg temeljca

2,5 dl pavlake za kuvanje

1 šargarepa

250 g piletine

2 kašike griza

so

biber

mirođija

slatka začinska paprika

đumbir

korijander

 

Priprema:

Stavite temeljac na vatru da prokuva. Šargarepa ispasirajte i dodajte u supu, pa je malo zgusnite grizom neprestano mešajući. Žumanca kuvanih jaja i pavlake sjedinite tako da masa nema grudvice, pa tom smesom legirajte supu pazeći da ne vrije više, dakle na  samom kraju kuvanja. Pre posluživanja začiniti po potrebi biberom, mirođijom, crvenom paprikom, đumbirom i korijanderom. Umešajte naribana belanca kuvanih jaja i usitnjeno pileće meso.

 

Povrtni odresci

700 g krompira

150 g spanaća

1 kašika ajvara

muskatni oraščić

so

biber

crvena parika

 

Za panir

100 g brašna

3 jaja

100 g hlebnih mrvica

ulje

 

Priprema:

Krompir ogulite i skuvajte u slanoj vodi. Kada je kuvan ispasirajte ga i dodajte mu sitno naseckan kuvani spanać koji ste prethodno malo blanširali, ocediti i ubaciti u fil. Začiniti solju, biberom, muškatnim oraščićem, crvenom paprikom i sve dobro promešajte. Od te smese oblikujte odreske, uvaljajte ih u mešavinu hlebnih mrvica i seemenki, pa pržite u dubokom ulju. Kada postanu zlatno žuti i hrskavi, izvadite na tanjir pokriven upijajućim papirom da se ocede. Poslužiti vruće.

 

 

Kolač od pirinča

1 šolja pirinča oblog zrna

2 šolje vode

1 prstohvat soli

150 g blanširanih badema

100 g šećera

50 g brusnice

50 g suvih kajsija

2, 5 dl mleka

1,5 dl neutralne pavlake

200 g mlevenih oraha

1 kašika džema od šljiva

50 g putera

 

Za dekoraciju

džem od šljiva

nana

 

Priprema:

U šerpu odgovarajuće veličine sipati vodu, pirinač i so. Staviti da se kuva otklopljeno, kada krene da ključa poklopiti i kuvati na tihoj vatri još 15-20 minuta u zavisnosti od kvaliteta pirinča.

Samleti orahe i usitniti suvo voće, pa pomešati sa šećerom.

Ostatak mleka sipati u manju šerpu, dodati puter i kuvati dok se ne istopi u mleku.

Kada je pirinač kuvan malo ga ohladiti vodom i ocediti.

Vatrostalnu posudu premazati puterom i po dnu rasporediti 1/3 pirinča. Preko pirinča sipati pola pripremljenog mleka, a zatim i posuti pola mešavine šećera i suvog voća. Preko troga rasporediti drugu trećinu pirinča, a zatim ostatak mase sa šećerom (ostaviti otprilike 2 kašike smese sa strane). Poslednji sloj treba da bude pirinač i  one preostale kašike šećera sa orasima i suvim voćem. Između svakog sloja staviti malo neutralne pavlake.

Sve preliti mlekom sa maslacem i staviti u rernu da se peče na 200°C oko 30 minuta.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.

Servirati sa džemom od šljiva i svežom nanom.

Kitchen TV

prethodna
Salata od patlidžana i krompira, fish fingers i majmunski hleb
sledeća
Pita od pečuraka, oslić u umaku od ajvara i restovani krompir sa prazilukom

Dodajte svoj komentar