Sastojci
Supa od kuvanih jaja
5 jaja
1,5 l pilećeg temeljca
2,5 dl pavlake za kuvanje
1 šargarepa
250 g piletine
2 kašike griza
so
biber
mirođija
slatka začinska paprika
đumbir
korijander
Priprema:
Stavite temeljac na vatru da prokuva. Šargarepa ispasirajte i dodajte u supu, pa je malo zgusnite grizom neprestano mešajući. Žumanca kuvanih jaja i pavlake sjedinite tako da masa nema grudvice, pa tom smesom legirajte supu pazeći da ne vrije više, dakle na samom kraju kuvanja. Pre posluživanja začiniti po potrebi biberom, mirođijom, crvenom paprikom, đumbirom i korijanderom. Umešajte naribana belanca kuvanih jaja i usitnjeno pileće meso.
Povrtni odresci
700 g krompira
150 g spanaća
1 kašika ajvara
muskatni oraščić
so
biber
crvena parika
Za panir
100 g brašna
3 jaja
100 g hlebnih mrvica
ulje
Priprema:
Krompir ogulite i skuvajte u slanoj vodi. Kada je kuvan ispasirajte ga i dodajte mu sitno naseckan kuvani spanać koji ste prethodno malo blanširali, ocediti i ubaciti u fil. Začiniti solju, biberom, muškatnim oraščićem, crvenom paprikom i sve dobro promešajte. Od te smese oblikujte odreske, uvaljajte ih u mešavinu hlebnih mrvica i seemenki, pa pržite u dubokom ulju. Kada postanu zlatno žuti i hrskavi, izvadite na tanjir pokriven upijajućim papirom da se ocede. Poslužiti vruće.
Kolač od pirinča
1 šolja pirinča oblog zrna
2 šolje vode
1 prstohvat soli
150 g blanširanih badema
100 g šećera
50 g brusnice
50 g suvih kajsija
2, 5 dl mleka
1,5 dl neutralne pavlake
200 g mlevenih oraha
1 kašika džema od šljiva
50 g putera
Za dekoraciju
džem od šljiva
nana
Priprema:
U šerpu odgovarajuće veličine sipati vodu, pirinač i so. Staviti da se kuva otklopljeno, kada krene da ključa poklopiti i kuvati na tihoj vatri još 15-20 minuta u zavisnosti od kvaliteta pirinča.
Samleti orahe i usitniti suvo voće, pa pomešati sa šećerom.
Ostatak mleka sipati u manju šerpu, dodati puter i kuvati dok se ne istopi u mleku.
Kada je pirinač kuvan malo ga ohladiti vodom i ocediti.
Vatrostalnu posudu premazati puterom i po dnu rasporediti 1/3 pirinča. Preko pirinča sipati pola pripremljenog mleka, a zatim i posuti pola mešavine šećera i suvog voća. Preko troga rasporediti drugu trećinu pirinča, a zatim ostatak mase sa šećerom (ostaviti otprilike 2 kašike smese sa strane). Poslednji sloj treba da bude pirinač i one preostale kašike šećera sa orasima i suvim voćem. Između svakog sloja staviti malo neutralne pavlake.
Sve preliti mlekom sa maslacem i staviti u rernu da se peče na 200°C oko 30 minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.
Servirati sa džemom od šljiva i svežom nanom.