Pita od pečuraka, oslić u umaku od ajvara i restovani krompir sa prazilukom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Pita od pečuraka, oslić u umaku od ajvara i restovani krompir sa prazilukom

Sastojci

Pita od pečuraka

½ kg jufki

300 g krompira

2 glavice crnog luka

6 čenova belog luka

250 g šampinjona

250 g bukovača

1 kašika suvih pečuraka (crne trube)

so

biber

slatka začinska paprika

mleveni korijander

ulje

100 g mlevenih orašastih plodova (kikiriki, suncokret, orah, lešnik)

20 g ajvara

 

Priprema:

Sve pečurke očistiti od zemlje, pa ih naseći na ploške i pomešati. Na vrućem ulju popržiti sitno seckani  luk i beli luk, pa kad luk omekša dodati pečurke, začiniti solju, biberom, crvenom paprikom, korijanderom i dinstati tek da puste vodu. Kada pečurke omekšaju dodati im ajvar i kuvani krompir isečen na kockice i promešati. Jufke premazati uljem, pa napuniti nadevom od dinstanih pečurki, krompira i kašike ajvara i posuti mlevenim orašastim plodovima. Zarolati i posložiti u nauljenu tepsiju. Pitu peći u prethodno zagrejanoj pećnici na oko 180°C oko pola sata.

 

 

Oslić u umaku od ajvara

600 g ribljeg fileta

2 glavice crnog luka

1 glavica belog luka

2 dl soka od paradajza

2 kašike ajvara

maslinovo ulje

3 dl ribljeg temeljca

so

biber

peršunov list

 

Priprema:

Na maslinovom ulju popržiti sitno seckani crveni luk i polovinu usitnjenog belog luka, pa dodati odreske pangasiusa. Ribu začiniti i lagano ispržiti. Nakon 10-ak minuta dodati riblji temeljac, sok od rajčice i ajvar i pustiti da provri. Umak bi trebalo da bide gust, a pred posluživanje obilato posuti usitnjenim peršunovim listom i ostatkom belog luka.

 

Restovani krompir sa prazilukom (ili mladim lukom)

1 kg krompira

100 g semenki suncokreta

100 g kikirikija

100 g oraha

100 g prženih lešnika

2 praziluka

1 kašika tahinija

ulje

slatka začinska paprika

sitno seckani peršun

so

biber

 

Priprema:

 Kuvani krompir iseći na veće komade. Na malo ulja popržiti zeleni deo praziluka sečen na tanke kolutiće, pa dodati krupnije usitnjen kikiriki i seemenke suncokreta. Začiniti solju, biberom, začinskom paprikom i peršunom, te dinstati još par minuta. Zatim dodati  kuvani krompir i dinstati još par minuta. Maknuti sa vatre, pa umešati i  beli dio praziluka isečen na tanke kolutiće, mlevene orahe, krupnije iseckani lešnik i tahini.

Kitchen TV

prethodna
Supa od kuvanih jaja, povrtni odresci i kolač od pirinča
sledeća
Ćureće okruglice, zeleni pire i musaka od voća

Jedan komentar Sakrij komentare

Dodajte svoj komentar