Sastojci
DORUČAK-Kinoa činija
2/3 šolje kuvane kinoe
2 čeri paradajza
2 kašike kukuruza šećerca
2 kašike tune
Posoljenu kinou sipati u manju činiju, po odozgo poređati „grupisano“ sečen čeri paradajz, šećerac i tunu.
SLATKO-Rolnice sa šljivama
20 smrznutih šljiva
4 heljdine kore
3 kašike brezinog šećera
3 kašike rogača
3 kašike seckanih oraha
malo cimeta
ulje po potrebi
Šljive iseći na sitne kocke i podeliti na 3 jednaka dela. Jednu koru iseći na 3 jednake trake, na sredinu cele kore postaviti jednu traku i premazati koru uljem, koru zatim posuti brezinim šećerom, pa poređati šljive po sredini kore. Šljive posuti cimetom, rogačem i orasima. Levu stranu prebaciti preko nadeva, premazati uljem pa prebaciti desnu stranu. Uviti rolnicu i staviti u podmazan pleh. Ponoviti postupak. Rolnice ispeći na 180 C 40 minuta. Služiti hladno.
RUČAK-Tortilja uz bogatu salatu i komadiće tune
Bogata salata
1 pečena crvena paprika
1 šargarepa
par suvih šljiva
1 mladi crni luk
1/2 šolje kukuruza šećerca
1 kašičica senfa
2 kašičice sirćeta
2-3 kisela krastavca
1 kašičica maslinovog ulja
so po ukusu
Šargarepu oljuštiti i skuvati u komadu, pred kraj kuvanja dodajti šećerac. Dobro ocedite i ohladite šargarepu i šećerac, iseckajte papriku na što sitnije kocke, šargarepu, mladi luk, krastavce i suve šljive iseckati na iste dimenzije kao papriku. U veću posudu dodati šargarepu, šećerac, luk, krastavce, suve šljive i papriku lagano izmešajte špatulom. Senf, ulje i sirće umutiti viljuškom u manjoj posudi. Sve sjediniti sa prelivom pa onda posoliti.
Tortilja
4 kašike speltinog brašna
50 ml vode
prstohvat soli
ulje za tiganj
Umesiti testo od brašna, vode i soli, ostaviti kratko da odstoji pa oklagijom razvući u kružni oblik, na zagrejanom tiganju sa malo ulja ispeći tortilju sa obe strane.
1 konzerva tune
Tortilju napuniti komadićima tune i salatom pa polako saviti.
RECEPT – MASKA SA ŠLJIVAMA
2 veće šljive
1/2 kašičice cimeta
1 kesica čaja od kamilice
Dobro operite šljive, očistite ih koštica i ispasirajte, pa dodajte tome cimet. Stavite na očišćeno lice, koje ste nekoliko minuta ranije parili nad vrelim čajem i ostavite da deluje 20 minuta. Isperite mlakom vodom i stavite kremu za lice.