Kroasani

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Kroasani

Sastojci

Predzames
100 g brašna mekog tip 400
100 g vode
100 g startera (prirodnog kvasca)

Zames
600 g brašna mekog tip 400
75 g šećera u prahu
10 g meda
20 g mleka u prahu
15 g soli
100 g putera
200 ml vode

Ploča od putera
325 g putera

Premaz za kroasane
3 žumanca
1 celo jaje

 

Sve sastojke za predzames pomešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da isfermentišu. Za zames sve sastojke ubaciti u posudu, dodati predzames i ručno umesiti glatko testo koje se odvaja od ivica posude. Prekriti folijom i ostaviti da se diže 1h na sobnoj temperaturi, zatim premesiti i staviti u frižider na nekoliko sati.
Za ploču od putera izvaljati puter u kocku između 2 lista papira za pečenje ili u kesi za zamrzavanje, staviti u frižider da se stegne. Maksimalna debljina 5 mm.
Kada je sve spremno izvaditi iz frižidera u isto vrijeme ploču i testo, razvaljati testo  i postaviti ploču u centar ukoso, zatvoriti testom kao pismo. Izvaljati u pravugaonik i preklopiti jednom na pola. Izvaljati opet u pravugaonik i preklopiti na 3 dela.
Staviti u frižider na najmanje 30 minuta do najviše nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Još jednom staviti u frižider na 30 minuta do nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Testo ponovo staviti u fižider da odmori pre oblikovanja. Izvaljati i seći kroasane u obliku po želji i puniti ih po želji.

Kroasane za nugat punjenje oblikovati klasično (oni se pune nakon pečenja), a za dansko pecivo iseći kocke (sa kremom od vanile) zaseći po dužini (od ivice 1 cm), ali da sa dve strane na uglovima ostane spojeno testo, zatim preklopiti kao vetrenjače. Puniti poslastičarskim kremom, voćem i listićima badema. Ostaviti kroasane i dansko pecivo da se dižu na sobnoj temperaturi ili u pećnici na 30 C dok se ne naduvaju i postanu drhtavi na dodir.
Peći na 200 C prvih 10 minuta, zatim smanjiti na 180 C i peći još 10-20 minuta  dok nisu pečeni. Proveriti na dnu kroasana da li je lepe zlatne boje, mora biti hrskavo pečen na dnu.

 

Krema od vanile
500 ml mleka
125 g šećera
1 kesica burbon vanila šećera
kora ½ pomorandže

kora ½ limuna
3 žumanca
50 g gustina
50 g putera
3 lista želatina
malo soka limuna

Odvojiti malo hladnog mleka od navedene količine, razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mleka kuvati sa šećerom, koricama citrusa i vanilom, preliti u tankom mlazu na smesu od žumanaca, vratiti nazad u posudu za kuvanje i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne, a potom kuvati još malo dok ne postane sjajna, viskozna i dok se ne sliva sa žice u mlazu. U vrući krem odmah umešati pripremljen želatin i puter da se rastope.
Kada se krem ohladi razraditi ga mikserom da postane kremast.

 

Glazura od marelice
150 g glatke marmelade od kajsije
sok od ½ limuna
½ kesice preliva za torte

Neposredno pre upotrebe kratko prokuvati i odmah premazati kroasane da bi dobili sjaj.

 

Nugat fil
150 g slatke pavlake
200 g mlečne čokolade
100 g pečenih lešnika
malo soli

Zagrejati slatku pavlaku i preliti preko čokolade, ostaviti nekoliko minuta i promešati u sjajan ganaš. Pečene lešnike samleti u blenderu do konzistencije putera i umešati u ganaš. Ohladiti.
Kada su kroasani pečeni, sipati krem u dresir džak i napuniti još tople kroasane.

 

Glazura i dekoracija

200 g smrznutog šumskog voća
20 g listića badema
20 g čokoladnih kuglica

 

Kroasane i dansko pecivo premazati glazurom od kajsije odmah nakon pečenja.  Čokoladne kroasane ukrasiti čokoladnim kremom i kuglicama od čokolade.

Kitchen TV

prethodna
Noisette cheesecake
sledeća
Domaća čokolada i praline

Dodajte svoj komentar