Krumplje na tapši – krompir na tepsiji i lenja pita sa jabukama

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Krumplje na tapši – krompir na tepsiji i lenja pita sa jabukama

Sastojci

1 kg krompira

4 glavice crnog luka

500 g belog mesa

½ šolje pirinča

1 kašika začinske crvene paprike

100 ml ulja

500 ml vode

1 kašika suvog začina

suvi peršun

 

Pripremiti sve sastojke. Luk iseči na rebarca, belo meso na kockice, a krompir na kolutove. U tepsiju u kojoj će se jelo peći naliti ulje. Dodati luk I propržiti ga da postane staklast. Skloniti posudu sa ringle, dodati opran i oceđen pirinač, začinsku papriku i belo meso. Preko toga ređati kolutove krompira. U vodi razmutiti suvi začin i peršun, pa preliti masu u tepsiji dok ne ogrezne. Peći u pećnici 30 do 40 minuta na 200 stepeni. Dekorisati svežim peršunom.

 

Lenja pita s jabukama

650 g brašna

2 jaja

1 kesica praška za pecivo

200 ml kisele pavlake

250 g margarina

200 g kristal šećera

1 kesica burbon vanila šećera

 

Fil

1,5 kg jabuka

200 g kristal šećera

3 kesice cimet šećera

šećer u prahu za dekoraciju

U posudu staviti skoro svo brašno, zatim dodati omekšali margarin, jaja, kiselu pavlaku, šećer, prašak za pecivo i burbon vanilla šećer. Sve sastojke prvo umešati varjačom, pa mešanje nastaviti ručno. Ukoliko je testo lepljivo dodati još malo brašna. Testo uviti prijanjajućom folijom i ostaviti da stoji sat vremena u frižideru.

Za to vreme pripremiti fil. Jabuke izrendati i dodati im šećer. Dodati i cimet šećer.

Tepsiju nauljiti i po njoj posuti brašno, odstraniti višak. Testo podeliti na 2 dela. Radnu površinu posuti brašnom. Prvi deo testa razvući u oblik i veličinu tepsije i prebaciti ga u nju. Preko sipati fil od jabuka. Razvuči i drugu koru, staviti je preko fila. Koru izbockati viljuškom. Peći 40 minuta na 180 stepeni. Nakon pečenja pitu iseći na kocke i posuti prah šećerom.

Kitchen TV

prethodna
Musaka od tikvica i štrudla sa makom
sledeća
Stupavske kapustnjiki – slatkiš sa kupusom i pogačice sa čvarcima

Dodajte svoj komentar