Sastojci
1 kg krompira
4 glavice crnog luka
500 g belog mesa
½ šolje pirinča
1 kašika začinske crvene paprike
100 ml ulja
500 ml vode
1 kašika suvog začina
suvi peršun
Pripremiti sve sastojke. Luk iseči na rebarca, belo meso na kockice, a krompir na kolutove. U tepsiju u kojoj će se jelo peći naliti ulje. Dodati luk I propržiti ga da postane staklast. Skloniti posudu sa ringle, dodati opran i oceđen pirinač, začinsku papriku i belo meso. Preko toga ređati kolutove krompira. U vodi razmutiti suvi začin i peršun, pa preliti masu u tepsiji dok ne ogrezne. Peći u pećnici 30 do 40 minuta na 200 stepeni. Dekorisati svežim peršunom.
Lenja pita s jabukama
650 g brašna
2 jaja
1 kesica praška za pecivo
200 ml kisele pavlake
250 g margarina
200 g kristal šećera
1 kesica burbon vanila šećera
Fil
1,5 kg jabuka
200 g kristal šećera
3 kesice cimet šećera
šećer u prahu za dekoraciju
U posudu staviti skoro svo brašno, zatim dodati omekšali margarin, jaja, kiselu pavlaku, šećer, prašak za pecivo i burbon vanilla šećer. Sve sastojke prvo umešati varjačom, pa mešanje nastaviti ručno. Ukoliko je testo lepljivo dodati još malo brašna. Testo uviti prijanjajućom folijom i ostaviti da stoji sat vremena u frižideru.
Za to vreme pripremiti fil. Jabuke izrendati i dodati im šećer. Dodati i cimet šećer.
Tepsiju nauljiti i po njoj posuti brašno, odstraniti višak. Testo podeliti na 2 dela. Radnu površinu posuti brašnom. Prvi deo testa razvući u oblik i veličinu tepsije i prebaciti ga u nju. Preko sipati fil od jabuka. Razvuči i drugu koru, staviti je preko fila. Koru izbockati viljuškom. Peći 40 minuta na 180 stepeni. Nakon pečenja pitu iseći na kocke i posuti prah šećerom.