Sastojci
200 g lososa (2 filea)
2 kašike maslinovog ulja
so
30 g prezli
30 g rendanog parmezana
½ veze peršunovog lista
1 čen belog luka
U secko staviti rendani parmezan, presečen beli luk, prezle, ulje i peršunov list. Sve dobro samleti u prah. Filete lososa utapkati kuhinjskim ubrusom. Rasporediti prah na dasku i uvaljati filete lososa sa svih strana. U pleh ili tepsiju odgovarajuće veličine staviti komad pekarskog papira, filete lososa u korici od parmezana, kožom na dole i još blago utabati prstima prah kako bi se spojio sa ribom. Posoliti i peći na 200° C 15-ak minuta.
Losos u korici od parmezana servirati na pireu od celera i ukrasiti seckanim peršunovim listom.
Pire od celera i paškanata
1 veći krompir
1 koren celera
1 paškanat
1 kašika putera
2 kašike pavlake za kuvanje
so
biber
Koren celera oprati, oljuštiti i iseći na krupne kocke. Paštrnak oprati, oljuštiti i iseći na kockice. Krompir oprati, oljuštiti i iseći na krupne kocke. U šerpu odgovarajuće veličine sipati vodu, staviti da proključa , dobro posoliti i ubaciti isečeno povrće. Poklopiti i ostaviti da se povrće skuva. Kada se povrće skuva ocediti ga od vode i prebaciti u posudu za blendiranje. Dodati puter, so, neutralnu pavlaku i štapnim blenderom samleti u svilenkast pire.
Kolač sa kruškama i cimetom
115 g putera
225 g šećera
2 jaja
200 ml mleka
1 kesica vanilin šećera
450 g speltinog brašna
½ kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
3 kruške
110 g seckanih oraha
Za preliv :
5 kašika šećera u prahu
2-3 kašike vode
Kruške oljuštiti, pa ih iseći na kockice. U posudu sa speltinim brašnom dodati prašak za pecivo, cimet i promešati. Dodati so, mleko i omekšao puter (ostaviti vrlo malo putera za mazanje kalupa) i sve dobro umešati. Dodati jedno po jedno jaje, šećer, vanilin šećer i sve dobro mikserom umešati. Dodati seckane kruške i sitno seckane ili samlevene orahe, pa sve umešati uz pomoć silikonske spatule. Kalup za pečenje kolača namazati puterom i obrašnjaviti. Masu za kolač preručiti u pripremljen kalup i peći u zagrejanoj pećnici na 180° C 45-50 minuta.
Kada se kolač ispeče ostaviti ga da se prohladi u kalupu. Pomešati šećer u prahu sa jako malo vode za preliv. Preliv treba da bude prilično gust. Gornju stranu prohladjenog kolača ravnomerno premazati prelivom i posuti preostalim seckanim orasima.
Jedan komentar Sakrij komentare
Prelepo,interesantno,ukusno!