Sastojci
200 g tofu sira
1 paprika iseckana na kockice
1/2 glavice ljubičastog luka
šaka crvenog pasulja iz limenke
1/4 kašičice dimljene paprike
1/4 kašičice kari začina
1/4 kašičice sitno seckanog belog luka
so
biber
Tofu sir dobro ocediti.
Povrće iseckati i na malo maslinovog ulja i jačoj vatri kratko propržiti dok ne omekša.
Preko povrća izdrobiti tofu sir i dobro izmešati. Dodati začine, posoliti i pobiberiti i nastaviti dsa prženjem još 5-6 minuta da tofu upije sve ukuse. Pred kraj dodati pasulj. Poslužiti toplo.
Gvakamole
1 zreli avokado
1/2 čena ljubičastog luka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soka lajma
1/2 vezice svežeg korijandera
so
biber
Avokado kašikom odvojiti od kore i izgnječiti viljuškom. U blender staviti sve sastojke osim luka, dodati avokado i izmiksati da se dobije pasta. Luk i korijander jako sitno iseckati i dodati u avokado pastu. Dobro izmešati, korigovati slanoću i poslužiti.
Takos sa tofu kajganom
4 manje tortilje
1 šolja kukuruza šećerca iz limenke
nekoliko čeri paradajza
Upaliti rernu na 190°C.
Tortilje premazati vodom i uljem sa svake strane.
Postaviti ih na rešetku u rerni tako što se oba kraja provuku između proreza. Voditi računa da između dva kraja bude dovoljno mesta kako se krajevi ne bi spojili dok se peku. Peći 7-10 minuta. Pažljivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Takos premazati gvakamoleom. Dodati tofu kajganu, kukuruz i čeri paradajz.