Sastojci
Biskvit od oraha
100 g belanaca
prstohvat soli
75 g šećera
25 g brašna
110 g mlevenih oraha
15 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
Biskvit od maka
100 g belanaca
prstohvat soli
75 g šećera
50 g brašna
75 g mlevenog maka
25 ml ulja
korica 1 limuna
1 kašičica praška za pecivo
Krem od sira
5 žumanaca
50 ml vode
140 g šećera
500 g krem sira
200 g milerama
200 g ulupane slatke pavlake
5 listova želatina
½ mahune vanile
sok ½ limuna
Fil od jabuka
500 g jabuka
sok ½ limuna
50 g smeđeg šećera
½ tonka oraščića
½ kašičice pimenta
1 kašičica cimeta
1 kašičica agar agara
Za dekoraciju
polovine oraha
zlatni prah
džem od borovnica
čips od jabuka
Belanca, šećer i so umutiti u čvrst sneg. Dodati ulje i umešati. Pomešati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo, potom dodati u sneg. Rasporediti na ravan pleh, sa papirom za pečenje, u tankom sloju i peći na 175 – 180 °C, 10-ak minuta. Paziti da se ne presuše.
Belanca, šećer i so umutiti u čvrst sneg. Dodati narendanu koricu limuna i ulje, pa umešati. Pomešati mak, brašno i prašak za pecivo, potom nežno umešati u sneg. Rasporediti masu za biskvit od maka na ravan pleh, sa papirom za pečenje, u tankom sloju. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C, 7-8 minuta.
Želatin potopiti u hladnu vodu, kada omekša ocediti ga i otopiti sa kašikom umućene pavlake. Penasto umutiti žumanca. Šećer i vodu prokuvati u gust sirup na 115 ° C. Gotov sirup nalivati u tankom mlazu u žumanca, uz konstantno mućenje. Dodati i pripremljen želatin i sve zajedno mutiti 10-ak minuta, dok se ne ohladi masa. Potom dodati krem sir, narendanu koricu limuna, srž mahune vanile i sve umutiti. Potom prebaciti u posudu, dodati mileram, sok od limuna, umućenu pavlaku i umešati žicom za mućenje.
Staviti jabuke u odgovarajuću posudu, dodati smeđi šećer, cimet, piment, narendan tonka oraščić, agar agar i sok od pola limuna. Staviti na tihu vatru da se kuva dok jabuke ne omekšaju. Prebaciti u drugu posudu i ostaviti da se ohladi.
Ispečene i ohlađene kore opseći okruglim kalupom. Na dno kalupa staviti biskvit od maka, nafilovati, poklopiti biskvitom od oraha, nafilovati džemom od borovnica i pripremljenim jabukama, poklopiti korom od maka, nafilovati filom od sira i dekorisati polovinama oraha posutim zlatnim prahom i čipsom od jabuke.