Sastojci
Biskvit
9 belanaca
200 g kristal šećera
100 g brašna tip 400
75 g mlevenih oraha
75 g mlevenih badema
150 g suvih smokvi
150 g suvog grožđa
4 kašike ulja
½ kesice praška za pecivo
200 ml vode
1 kesica crnog čaja
20 ml ruma
Krem od pomorandže
9 žumanaca
250 g šećera u prahu
1 kesica burbon vanila šećera
20 ml likera od pomorandže
1 pomorandža
200 g putera
Creme Anglaise
200 ml mleka
200 ml slatke pavlake
100 g šećera
4 žumanca
10 g gustina
3 štapića limunske trave
nekoliko kapi domaće arome vanile
Krhotine karamele
150 g šećera
50 g putera
Za dekoraciju
puslice sa korom limuna i ruzmarinom
Skuvati crni čaj u 200 ml vode. Suve smokve iseći na kockice i pomešati sa suvim grožđem, preliti rumom i pripremljenim čajem. U belanca dodati polovinu šećera i mutiti, dodati ostatak i umutiti u čvrst sneg. Dodati ulje i ručno umešati žicom za mućenje. Pomešati mlevene orahe, bademe, brašno, prašak za pecivo, pa dodati u sneg i nežno izmešati špatulom. Potom ocediti potopljeno suvo voće i dodati u sneg. Sve sjediniti i rasporediti na dva pleha, prekrivena papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 190 – 200 ° C, 5-7 minuta. Ostaviti da se prohlade, pa preseći na pola i skinuti papir za pečenje.
Pomešati žumanca i prah šećer i penasto umutiti mikserom. Dodati narendanu koru pomorandže, sok pomorandže i burbon vanil šećer. Potom prebaciti u posudu za kuvanje na pari. Kuvati na tihoj vatri, uz konstantno mešanje žicom za mućenje. Krem treba da bude penast i vazdušast. Prebaciti u odgovarajuću posudu i ohladiti. Puter sobne temperature umutiti mikserom, pa postepeno dodavati u hladnu kremu, uz mućenje. Na kraju dodati liker od pomorandže i umutiti.
Na presečenu koru biskvita rasporediti 1/3 krema, poklopiti biskvitom i ponavljati postupak. Ostaviti nafilovanu tortu da se ohladi i stegne.
Zagrejati slatku pavlaku i 150 ml mleka, dodati limun travu. U drugoj posudi pomešati žumanca, šećer, 50 ml mleka, gustin i aromu vanile. Potom naliti vrućom pavlakom i mlekom, umešati i vratiti na vatru da se krem skuva i zgusne. Ohladiti.
U šnezider sa 2 kašike vode sipati šećer i bez mešanja ostaviti da se otopi. Potom dodati puter uz žustro mešanje da voda ispari i da se dobije karamel. Potom karamel izliti na komad papira za pečenje prekriti drugim komadom papira za pečenje i oklagijom istanjiti. Ostaviti da se ohladi 5 – 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa odstraniti papir za pečenje i izlomiti karamel na željene oblike.
Servirati šnit torte na creme anglaise, dekorisati lomljenom karamelom i puslicama.