Mediteran torta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Mediteran torta

Sastojci

Biskvit od belih badema
320 g jaja
200 g šećera
50 g istopljenog putera
80 g brašna
300 g mlevenog blanširanog badema
10 g praška za pecivo
2 prstohvata soli
kora jednog limuna
20 ml amareta
330 g belanaca
60 g šećera
1 kesica vanilin šećera

Penasto umutiti jaja sa šećerom, umešati istopljeni puter i sve suve sastojke. Belanca umutiti u mekani sneg. Spojiti sa jajima i peći na plehu od rerne na 190 C 10 minuta dok ne porumeni i ostane mekano.

 

Mus od krem sira, bele čokolade i lavande
100 g šećera
50 g vode
20 g cvetova lavande
100 g žumanaca
300 g krem sira
200 g mascarponea
200 g bele čokolade
kora jednog limuna
4 lista želatina
400 g slatke pavlake
1 kesica šlag pene

Skuvati lavandu, vodu i šećer. Kuvati do 115 C. Žumanca penasto umutiti i polako sipati sirup od lavande uz konstanto mućenje. Potopiti želatin u hladnu vodu, kad omekša istopiti ga. Umutiti slatku pavlaku i šlag krem. Umutiti krem sir, maskarpone, otopljeni želatin, koricu limuna, istopljenu čokoladu i umućenu slatku pavlaku sa šlag kremom.

 

Mus od limuna
3 jaja
150 g šećera
1 kesica burbon vanilia šećera
100 g limunovog soka
kora dva limuna
3 lista želatina
300 g umućene slatke pavlake

 

Umutiti penasto jaja sa šećerom, burbon vanilin šećerom, dodati sok i koricu limuna i kuvati na pari uz mešanje žicom dok se ne zgusne. U vruć krem dodati omekšali želatin. Pustiti da se ohladi i spojiti sa umućenom slatkom pavlakom.

 

Gel od borovnica
150 g šećera
200 g smrznutih borovnica
5 g cvetova lavande
2 g agar agara

 

Sve sastojke prokuvati i ostaviti da se ohlade.

 

Dekoracija
100 g bele temperirane čokolade
40 g seckanih pistaća
20 g sušenih malina
20 g sušenih brusnica
20 g kokos čipsa
50 g krispi muslija sa bademima

Premazati belu čokoladu tanko preko folije, posipati pistaćima, muslijem i suvim voćem. Ohladiti, izlomiti na komade i dekorisati kolač.
Koru premazati musom od krem sira, staviti drugu koru i naneti drugi sloj krem sira. Naneti mus od limuna i dekorisati belom čokoladom. Preliti borovnicom.

 

 

Kitchen TV

prethodna
Palet d’or
sledeća
Jesenjin

Dodajte svoj komentar