Medove bozky – medeni poljupci i čokoladova pita

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Medove bozky – medeni poljupci i čokoladova pita

Sastojci

Testo

900 g brašna

300 g šećera

3 jaja

50 g putera

½ kašičice karanfilića

8 kašika vrućeg meda

2 kašičice sode bikarbone

4 kašike kisele pavlake

 

Premaz

2 žumanca

2 kašike kisele pavlake

1 kesica rum šećera

1 kesica karamel šećera

 

Umutiti belanca u čvrt sneg uz postepeno dodavanje šećera. Na pari otopiti med. Dodati žumanca, rastopljeni puter i mleveni karanfilić. Kada je smesa dovoljno penasta dodati zagrejan med. Zatim u smesu dodati kiselu pavlaku i prosejano brašno sa sodom bikarbonom. Sve umešati u glatko testo. Testo razviti na debljinu od 2 cm. Oblike praviti modlama ili čašom. Kolačiće ređati na pleh sa pekarskim papirom i premazati razmućenim žumancima sa pavlakom. Na jednu polovinu kolača posuti rum šećer, a na drugu karamel šećer. Peći u dobro zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta.

 

Čokoladova pita

 

Testo

300 g brašna

100 g masti

1 žumance

3 kašike slatke pavlake

1 dl mleka

2 kašike prah šećera

½ kesice praška za pecivo

 

Fil

5 belanaca

200 g šećera

60 g čokolade

4 žumanca

70 g seckanih oraha

 

Čokoladni preliv

500 ml mleka

5 kašika šećera

1 kesica pudinga sa ukusom crne čokolade

60 g čokolade

 

Dekoracija

1 kesica dekor kakao mrvice

1 kesica dekor srebrne perle

U posudu sa odmerenim brašnom dodati mast. Dodati prah šećer, žumance, prašak za pecivo, slatku pavlaku i mleko i umesiti srednje meko testo. Posuti sa malo brašna i ostaviti da odmori.

Umutiti fil, samleti orahe na sitno. Belanca umutiti, uz postepeno dodavanje šećera u čvrst šam. Dodati žumanca, sitno rendanu čokoladu i orahe. Sve sjediniti.

Testo podeliti na 2 dela i razvući u veličinu pleha, na radnoj površini posutoj brašnom. Prvi deo testa staviti na dno namašćene i obrašnjavljene tepsije, preko sipati i fil, pa staviti drugu polovinu testa. Peći na 200 stepeni 30 minuta.

napraviti preliv. Mleko i šećer staviti na vatru. U malo mleka rastvoriti kesicu pudinga i sipati u zagrejano mleko, uz konstantno mešanje kuvati da puding postane gust. Dodati čokoladu.

Ispečen kolač preliti čokoladnim prelivom, ostaviti da se stegne i seći na komade. Po želji pita se može preliti i pred samo služenje. Dekorisati čokoladnim mrvicama i srebrnim perlama.

Kitchen TV

prethodna
Zeleni brauni
sledeća
Musaka od tikvica i štrudla sa makom

Dodajte svoj komentar