Mozgova polievka i knedle sa džigericom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Mozgova polievka i knedle sa džigericom

Sastojci

2 kašike otopljene masti

2 kašike brašna

1 manja glavica crnog luka

1 prstohvat kima

½ kašičice crvene slatke paprike

300 g telećeg mozga

1 kašičica suvog začina

biber

½ veze peršuna

 

Crni luk sitno iseckati. U šerpu sipati mast, dodati brašno, crni luk, začinsku papriku, so, biber, kim, suvi začin. Upaliti vatru i kratko propržiti.

U kipuću vodu spustiti teleći mozak, poklopiti i ostaviti dva minuta. Potom ga izvaditi i staviti na krpu da se ocedi. Očistiti mozak od opni i žilica. Iseći na komade, pa dodati u šerpu sa crnim lukom i začinima. Naliti vodom da ogrezne i ostaviti da se udinsta, uz povremeno dodavanje vode. Kada sve udinsta naliti toplom vodom da bi se dobila čorba željene gustine. Ostaviti da proključa i dodati iscepkan peršun.

 

Knedle sa džigericom

 

300 g pileće džigerice

1 kašika svinjske masti

1 glavica crnog luka

sveži peršun

450 g griza

3 jaja

biber

so

Pileću džigericu iseckati na kockice. Crni luk i peršun sitno iseckati, pa dodati u posudu sa džigericom. Dodati mast, jaja, so, biber i griz. Sve umešati žicom. Dodati ostatak griza i umešati varjačom. Masu podeliti na dva dela i staviti na sredinu gaze. Gazu utegnutu i vezati u čvor tako da se ostavi prostor da prođe varjača. Ponoviti postupak. Knede spustiti u kipuću vodu i kuvati 1 sat. Poklopiti. Ostaviti da se prohladi i seći na kolutove.

 

Salata od karfiola

 

1 manja glavica karfiola

1 glavica crnog luka

1 kašičica šećera

2 kašike ulja

3 kašike sirćeta

voda po potrebi

so

biber

Karfiol najpre oprati, iseći na manje cvetove, a zatim skuvati u slanoj vodi. Ocediti. Pomešati sirće, vodu, šećer, so, i ulje i sve promešati. Gotov preliv sipati preko kuvanog karfiola, dodati sitno seckan crni luk i biber.

Kitchen TV

prethodna
Lokša sa pačetinom i kupusom
sledeća
Srce u pavlaci, tikvice u mleku i puding od belanaca

Dodajte svoj komentar