Sastojci
Palentice
Osnova – palenta
500 ml vode
140 g palente
Dodaci uz palentu
so
kisela pavlaka (20%mm)
150 g svežeg sira
150 g slanine
150 g pinđura
Dekoracija
feferoni
kiseli krastavčići
masline
maslinovo ulje za grilovanje
Kuglice sa urmama
280 g očišćenih svežih urmi
120 g susama
60 g putera
125 g čokolade (min 40% kakao delova)
Dekoracija
50 g tostiranog susama
50 g mlevenih oraha
50 g mlevenog keksa
2 kašike kakaa
U vruću vodu sipati palentu, kuvati dok se ne zgusne, oko 2 minuta. Odmah odvojiti deo u koji neće ići so. Sipati taj deo u silikonski kalup. Ostatak palente posoliti po ukusu, pa i njega izliti u kalupe, ostaviti da se ohladi i stegne (oko pola sata). Formirane palentice pred samo serviranje kratko grilovati na jako zagrejanom grill tiganju, na malo ulja. Servirati uz pavlaku, sir, krastavčiće. pinđur, feferone, masline… Dodatke samo poređati preko, po ukusu.
Priprema kuglica:
Sveže urme odvojiti od koštica i usitniti u seckalici. Na tiganju tostirati susam, mešajući neprekidno, paziti da ujednačeno potamni, ali da ne izgori. Čim susam dobije lepu zlatnu nijansu presuti ga u tanjir da se prohladi, da se ne bi dalje tostirao na ugrejanom tiganju. Susam samleti u seckalici (mlinu). Otopiti čokoladu, puter, pa pomešati sa susamom i urmama. Ostaviti u frižider, da se ohladi, bar dva sata. Kašikom odvajati ujednačenu količinu smese i dlanovima formirati kuglice. Kuglice uvaljati u susam, orahe, keks i kakao, da se vizuelno dobije efekat različitih kolača.