Pašticada sa domaćim njokama

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Pašticada sa domaćim njokama

Sastojci

Pašticada

1 kg goveđeg frikandoa
100 g kiselih krastavaca
30 g belog luka
1 glavica crnog luka
200 g šargarepe
200 g celera
2 l goveđeg bujona
1 l dezertnog slatkog vina
500 g suvih šljiva
50 g pančete
so
biber
maslinovo ulje

Goveđi frikando očistiti od viška masnoće. Jednu šargarepu iseći na veličinu kiselih krastavaca. Beli luk
iseći na pola po dužini. List slanine iseći na tri dela, pa svaki krastavac uviti u slaninu. Tankim nožem
praviti rupe u mesu, pa naizmenično špikovati meso krastavcem, šargarepom i belim lukom. Meso
potom začiniti solju i biberom. U šerpi zagrejati maslinovo ulje, pa ispeći meso sa svih strana. Šargarepu,
crni luk i celer iseći na krupne komade istih dimenzija. Meso skloniti iz šerpe, sipati još malo ulja u šerpu,
pa dodati povrće. Posoliti, pobiberiti i promešati. Kratko pržiti pa naliti malo goveđeg bujona i dodati par
suvih šljiva. Kratko dinstati pa vratiti meso u šerpu, naliti ostatak goveđeg bujona i vino. Pašticadu kuvati
2 sata. Na kraju meso izvaditi i iseći na šnicle. Šnicle vratiti u šerpu i kuvati još par minuta. Povrće iz
šerpe zajedno sa sosom sipati u blender i napraviti fin sos. Gotov sos sipati u šnezider, proveriti ukus,
dodati krupno sečene suve šljive i zagrejati do tačke ključanja.

Njoke

1 krompir
100 g brašna
1 jaje
so
biber
malo maslinovog ulja za kuvanje

Krompir skuvati i usitniti. U činiju staviti krompir, jaje, brašno, biber i so. Umesiti testo za njoke. Testo
treba da odmori minimum 30 minuta. Testo oblikovati u oblik valjka, debljine oko 2 cm. Nožem seći
testo na željenu veličinu. U šerpu sipati vodu, maslinovo ulje i malo soli. Kada voda proključa staviti
njoke da se kuvaju. Njoke su gotove kada isplivaju iz vode. Gotove njoke preliti sa malo ulja i začiniti po
ukusu.

Serviranje

malo svežeg vlašca
malo peršuna
malo čili papričica
Na tanjir servirati kuvane njoke, na njoke nasloniti meso i sve preliti sosom. Grubo iseći vlašac, crveni čili
i peršun, pa dekorisati jelo.

Kitchen TV

prethodna
Burgeri od cepkane svinjetine sa majonezom od tartufa
sledeća
Vanila panacota, sorbe od bosiljka, džem od čeri paradajza

Dodajte svoj komentar