Sastojci
1 slatka bundeva do 5 kg
500 g krupnog pasulja tetovca
3 veće glavice crnog luka
150 ml ulja
1 kašika suvog začina
2 kašičice slatke začinske paprike
so i biber
2,5 dl soka od paradajza
2 kašike kukuruznog brašna
Priprema:
Bundevi odseći vrh da bude u vidu poklopca. Sredinu izdubiti, očistiti i izvaditi seme. Peći
bundevu na 180°C 40-ak min.
Luk iseći na rebarca i propržiti na zagrejanom ulju i dodati suvi začin.
U posudu za mešanje sipati kukuruzno brašno, nekoliko kašika soka od paradajza, slatku začinsku papriku i promešati da nema grudvica i dodati ostatak soka. Ostaviti sa strane.
Pasulj prethodno oprati i ostaviti ga u čaju od nane preko noći da nabubri. Sutradan ga kuvati.
Pasulj ocediti od vode, ali ne skroz. Pomešati pasulj i dinstani luk i dodati zapršku, pa ostaviti da se krčka još 10-tak minuta.
U bundevu staviti pripremljeni pasulj. Poklopiti odsečenim delom bundeve i zapeći 10-15 minuta na 180°C .
Napomena: Bundevu na sto servirati tako pripremljenu. Skinuti poklopac i staviti kutlaču za sipanje, uz napomenu da se uz pasulj zagrebe i malo bundeve.
Čorba od pšenice, pirinča i tikvica
150 g kuvane pšenice
2 tikvice
1 kašika pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 g rendanog ovčijeg sira
1 dl belog vina
½ l bujona
so
biber u zrnu
4 kašike ulja
1 kašičica slatke začinske paprike
Priprema:
Sitno seckani crni i beli luk propržiti na ulju u šerpi da omekša. Dodati pirinač i naliti vinom. Tikvice iseći na kockice i staviti u šerpu, pa ostaviti da se krčka. Naliti bujonom, dodati kuvano žito, slatku začinsku papriku i ovčiji sir. Sve dobro promešati i ostaviti da provri.