Pečena cvekla sa prosom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Pečena cvekla sa prosom

Sastojci

500 g mlade cvekle

1 šoljica prosa

2 prstohvata soli

3 dl vrele vode ili bujona od povrća

3 kašike pečenog suncokreta

3 cveta suve vranilove trave

 

Marinada

 

1 dl sirćeta od kupine

0,5 dl balzamika

2 kašike maslinovog ulja

½ kašičice suve ili sveže majčine dušice

½ kašičice soli

2 čena belog luka

 

Priprema:

 

Zagrejati pećnicu na 200 °C. Očistiti cveklu i iseći na kocke, preliti sircetom od kupine, aćetom, majčinom dušicom i seckanim belim lukom. Ostaviti da odstoji 20 minuta.

U tiganju ili šerpi istostirati proso. U proso dodati tri šolje vode (ili povrtnog bujona) i ostaviti da se kuva dok ne omekša 15 minuta.

Cveklu staviti u vatrostalnu posudu, nauljiti i peći poklopljeno 30 minuta.

Na tanjir prvo sipati proso, zatim pečenu cveklu i posuti tostiranim suncokretom.

 

Neša Travka

prethodna
Puding od bundeve i oraha
sledeća
Čorba od paškanata

Dodajte svoj komentar