Preko Albanije, brda i šumarka –  tri vrste hleba

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Preko Albanije, brda i šumarka – tri vrste hleba

Sastojci

Testo

800 g mekog brašna

500 ml mlake vode
20 g svežeg kvasca
1 kašika soli
1 kašičica šećera

ulje

 

Nadev od bundeve

 

300 g bundeve
2 kašike jabukovog sirćeta
2 čena belog luka

½ kašičice slatke začinske paprike
1 kašika šećera
1 list lovora

3 kašike ulja

2 lista žalfije

 

Nadev od čvaraka

 

80 g zelenog dela praziluka

150 g masnijih čvaraka

5 g sitno seckane ljute papričice

prstohvat mlevenog bibera

 

Marinada za aromatizovani hleb

 

4 lista sveže žalfije

3 čena belog luka

1 grančica svežeg ruzmarina

½ kašičice belog bibera

2 grančice sveže majčine dušice

1 kašičica slatke začinske paprike

1 kašičica soli

1,5 dl ulja

 

Testo:

Od sastojaka za hleb umesiti glatko, elastično testo, staviti ga u posudu odgovarajuće veličine,  premazati uljem i ostaviti da naraste 30-45 min. Kada je testo naraslo, premesiti i podeliti na tri dela.

 

Hleb sa nadevom od bundeve

Bundevu iseći na krupnije komade, beli luk na polovinu, pa pomešati sa ostalim sastojcima. Prebaciti u pleh i peći u rerni na 250°C 35 minuta. Izvaditi iz rene i prodinstati još malo na šporetu.

Bundevu uz dodatak malo ulja, soli i bibera usitniti štapnim mikserom u pire. Pire propasirati kroz cediljku.

U posudi za mešenje premesiti trećinu pripremljenog testa sa pireom od bundeve dok se ne sjedine. Po potrebi dodati malo brašna. Dobijeno testo staviti u nauljenu modlu, u testo utisnuti listove žalfije i dobro premazati uljem. Ostaviti da naraste 30 minuta.

 

 

Hleb sa nadevom od čvaraka

Propržiti čvarke u tiganju. Kada počnu da puštaju masnoću dodati sitno seckanog zeleni deo praziluka, ljutu papriku i začiniti biberom. Pržiti dok praziluk malo ne omekša. Ostaviti da se ohladi. Pre korišćenja malo podgrejati.

Na obrašnjavljenu radnu površinu staviti trećinu pripremljenog testa i u njega umesiti nadev od čvaraka (ostaviti malo nadeva sa strane). Testo rasporediti u nauljenu modlu i preko posuti  ostatak nadeva koji utisnemo u testo.

Ostaviti da naraste 30 minuta.

 

Aromatizovani hleb

Sve začine staviti na dasku za sečenje i seckanjem nožem sjediniti. Prebaciti u posudu, pomešati sa uljem i ostaviti da odstoji da bi se ulje aromatizovalo.Trećinu pripremljenog testa staviti u nauljeni  pleh ili modlu. Obilato preliti marinadom, prstima energično utisnuti marinadu u testo. Ostaviti sa strane da testo ponovo naraste oko 30 minuta.

Kada hlebovi narastu peći u rerni  na 180°C. 20-30 minuta.

Nakon pečenja hlebove prekriti  mokrom krpom da odstoje par minuta, a zatim premazati uljem.

Kitchen TV

prethodna
Zaostatak rimskog carstva – srpska raviola od bundevinog brašna
sledeća
’’Nova tehnika, stari oblici – pileća rolnica punjena paradajzom i spanaćem

Jedan komentar Sakrij komentare

Pozdrav! Gledala sam kako pravite hlebove i sjajno izgledaju. Samo,ja ne jedem belo brašno pa me zanima koje je drugo brašno najbolje za ovaj recept. Hvala na odgovoru!
Ivana

Dodajte svoj komentar