Sastojci
Testo
800 g mekog brašna
500 ml mlake vode
20 g svežeg kvasca
1 kašika soli
1 kašičica šećera
ulje
Nadev od bundeve
300 g bundeve
2 kašike jabukovog sirćeta
2 čena belog luka
½ kašičice slatke začinske paprike
1 kašika šećera
1 list lovora
3 kašike ulja
2 lista žalfije
Nadev od čvaraka
80 g zelenog dela praziluka
150 g masnijih čvaraka
5 g sitno seckane ljute papričice
prstohvat mlevenog bibera
Marinada za aromatizovani hleb
4 lista sveže žalfije
3 čena belog luka
1 grančica svežeg ruzmarina
½ kašičice belog bibera
2 grančice sveže majčine dušice
1 kašičica slatke začinske paprike
1 kašičica soli
1,5 dl ulja
Testo:
Od sastojaka za hleb umesiti glatko, elastično testo, staviti ga u posudu odgovarajuće veličine, premazati uljem i ostaviti da naraste 30-45 min. Kada je testo naraslo, premesiti i podeliti na tri dela.
Hleb sa nadevom od bundeve
Bundevu iseći na krupnije komade, beli luk na polovinu, pa pomešati sa ostalim sastojcima. Prebaciti u pleh i peći u rerni na 250°C 35 minuta. Izvaditi iz rene i prodinstati još malo na šporetu.
Bundevu uz dodatak malo ulja, soli i bibera usitniti štapnim mikserom u pire. Pire propasirati kroz cediljku.
U posudi za mešenje premesiti trećinu pripremljenog testa sa pireom od bundeve dok se ne sjedine. Po potrebi dodati malo brašna. Dobijeno testo staviti u nauljenu modlu, u testo utisnuti listove žalfije i dobro premazati uljem. Ostaviti da naraste 30 minuta.
Hleb sa nadevom od čvaraka
Propržiti čvarke u tiganju. Kada počnu da puštaju masnoću dodati sitno seckanog zeleni deo praziluka, ljutu papriku i začiniti biberom. Pržiti dok praziluk malo ne omekša. Ostaviti da se ohladi. Pre korišćenja malo podgrejati.
Na obrašnjavljenu radnu površinu staviti trećinu pripremljenog testa i u njega umesiti nadev od čvaraka (ostaviti malo nadeva sa strane). Testo rasporediti u nauljenu modlu i preko posuti ostatak nadeva koji utisnemo u testo.
Ostaviti da naraste 30 minuta.
Aromatizovani hleb
Sve začine staviti na dasku za sečenje i seckanjem nožem sjediniti. Prebaciti u posudu, pomešati sa uljem i ostaviti da odstoji da bi se ulje aromatizovalo.Trećinu pripremljenog testa staviti u nauljeni pleh ili modlu. Obilato preliti marinadom, prstima energično utisnuti marinadu u testo. Ostaviti sa strane da testo ponovo naraste oko 30 minuta.
Kada hlebovi narastu peći u rerni na 180°C. 20-30 minuta.
Nakon pečenja hlebove prekriti mokrom krpom da odstoje par minuta, a zatim premazati uljem.
Jedan komentar Sakrij komentare
Pozdrav! Gledala sam kako pravite hlebove i sjajno izgledaju. Samo,ja ne jedem belo brašno pa me zanima koje je drugo brašno najbolje za ovaj recept. Hvala na odgovoru!
Ivana