Sastojci
Testo
500 g brašna
50 g šećera
400 g jaja
160 g putera
40 ml vode
10 g soli
5 g suvog kvasca
½ kesice limun šećera
Umesiti testo od svih sastojaka osim vode, putera i soli, pa kada testo postane glatko, ostaviti da odstoji
pokriveno 20-30 minuta, dodavati vodu i puter sobne temperature postepeno, potom so i mešati dok se
svi sastojci ne pomešaju ravnomerno. Tečnu smesu puniti u dresir kesu pa puniti kalupe do pola visine,
ostaviti da naraste 20-25 minuta. Kada naraste peći na 190 C dok ne dobiju zlatnu boju, pa tople umakati
u sirup i pustiti da popiju sav sirup.
Sirup
1200 g šećera
700 ml vode
150 ml ruma
20 g burbon vanilin šećera
½ kesice rum šećera
Prokuvati vodu, šećer, burbon vanillin šećer i rum šećer , pa kada se skine sa vatre dodati rum u sirup.
Mousse
75 g belanaca
85 g šećera
25 ml vode
150 ml slatke pavlake
300 g bele čokolade
100 g krem sira
4 g mlevenog želatina
300 ml slatke pavlake
Provriti slatku pavlaku, pa preliti preko bele čokolade, krem sira i pripremljenog želatina. Umutiti
penasto belanca, pa u njih dok se mute ulivati prokuvan šećer i vodu i mutiti dok se ne ohladi smesa.
Spojiti belanca sa čokoladom i umutiti slatku pavlaku u mekan šlag, pa sve spojiti.
Kompot
200 g kumkvata
150 g šećera
200 g filetirane pomorandže
200 ml soka od pomorandže
10 g gustina
U šerpu dodati sok od pomorandže, šećer pomešan sa gustinom i kumkvat presečen na pola, prokuvati.
Filete pomorandže dodati da se kuvaju. Prokuvati sve to dok voće ne omekša i ne zgusne se, pa ohladiti.
Servirati tako što se na tanjir stavi rum baba, pa mus po želji i na to staviti kompot i dekorisati po želji.
Dekoracija
čokoladni štapići po želji
hrskave perle od bele i crne čokolade
kandirane višnje