Sastojci
1 patlidžan
1 dl pavlake za kuvanje
1 kašika paste od crnih truba
so i biber
ulje
½ veze sremuša
½ kasičice slatke mlevene začinske paprike
½ kasičice ljute mlevene začinske paprika
2 dl supe
Patlidzan iseci na kockice.Sremus usitnit.Zagrejati tiganj,i na malo ulja proprziti patlidzan,zaciniti sa ljutom i slatkom mlevenom zacinskom paprikom.,posoliti i pobiberiti,zaliti sa 1 kutlacom supe i ostaviti da kratko ukrcka nekih 5 minuta dok patlizan ne omeksa, pa dodati pavlaku za kuvanje i namaz od crne trube,i po potrebi dodati jos malo supe.Na samom kraju dodati seckan sremuš.
Gratinirana piletina sa gljivama
3 komada skuvanog batka iz supe
200 g suvog vrata
½ kg šampinjona i bukovača
½ kg 3 colore fusili
200 g prezli
200 g margarina
2,5 dl mleka
2,5 dl pirea od povrća iz supe
400 g rendanog sira 4 vrste (kackavalj, tvrda mocarela, parmezan, dimljeni koziji sir)
100 g mešavine semenki (lan, suncokret, golica)
Skuvati pastu u slanoj kipucoj vodi.
Sampinjone iseci na listice,bukovace iseci na trakice,pa sve zajedno proprziti u zagrejanom tiganju na malo ulja i začiniti slatkom mlevenom paprikom.U drugom tiganju otopiti margarin sa malo ulja.Skuvan batak odkostiti i preseckati.U otopljen margarin dodati brasno,kratko ga uprziti ,uz konstantno mesanje nalivati sa pireom od povrca i mlekom. Posoliti, po potrebi dodati i supu ako sos bude previse gust.U omeksale pecurke dodati piletinu,i suvi vrat sečen na tarke. Narendati sir. U činiju sa skuvanom testeninom dodati sotirane pečurke sa mesom, sve izmešati i spojiti sa pripremljenim sosom kako bi se sve povezalo.
Dno tepsije premazati margarinom i posuti je prezlom i mešavinom semena,pa sipati pripremljenu pastu sa sosom, rasporediti,i staviti par kockica margarina.Sve to posuti rendanim sirom,pa prezlom i mešavinom semenki.Staviti u zagrejanu pecnicu na 180°C da se zapece nekih 20ak minuta.Pred kraj pečenja povecati temperaturu na 200°C kako bi se formirala zlatnožuta i hrskava korica.
Domaće krofne
800 g brašna
2 jaja
400 ml mlakog mleka
1,5 kesice suvog kvasca
1 kesica vanilin šećera
1 kašika šećera
1 kašičica soli
50 ml ulja
kora jednog limuna
2,5 dl ulja za prženje
Za služenje:
šećer u prahu
Umutiti jaja,dodati im secer,mleko i ulje.U brasno dodati suvi kvasac i koru limuna.I sve pomesati mikserom sa nastavkom za mesenje testa.Ostaviti da odstoji pripremljeno testo da naraste.
Kada se testo podupla po velicini treba ga premesiti na radnoj povrsini.Testo razvuci u cetvrtast oblik debljine 0,5cm.Radlom ili ostrim nozem seci testo na vece kvadrate.Prekriti ih krpom i ostaviti 20ak minuta da odmore.U dubokom tiganju zagrejati ulje i prziti krofne sa obe strane dok ne porumene.Pred serviranje posuti ih prah secerom i sluziti uz dzem ili pekmez.