Sastojci
600 g mlevene ćuretine
300 g suve kobasice
100 g suvog svinjskog mesa
60 g ribanog parmezana
3 jaja
2 kriške hleba
2 dl mleka
100 g prezli
½ muskatnog oraha
so i biber
mešavina svežeg začinskog bilja (po izboru peršun, mirođija, vlašac, menta…)
slatka mlevena začinska paprika
1 kg paradajza
1 kg patlidžana
½ l bujona
Priprema:
U odgovarajućoj posudi hleb natopiti mlekom. U drugu posudu staviti jaja (ostaviti malo jaja za premazivanje) , sitno seckanu kobasicu (pola od pripremljene količine), sitno sečeno suvo meso, rendani parmezan i mlevenu ćuretinu i prezle i začiniti biberom, solju , slatkom začinskom paprikom i mešavinom svežeg začinskog bilja. Zamešati. Na komadu nauljene folije staviti polovinu mesa i ravnomerno ga rasporediti po foliji. Na sredinu staviti ostatak oguljeneu kobasice, te zarolati u oblik rolata pomoću folije. Prebaciti na pleh sa papirom za pečenje i postaviti rolat tako da kraj zavijutka bude okrenut na dole. Rolat premazati umućenim jajetom koje smo ostavili u pripremi i posuti susamom . Oko rolata staviti isečen paradajz i patlidžan, zaliti bujonom i peći u zagrejanoj rerni 200°C stepeni na 10 minuta a zatim 40 min na 180°C.
Knedle sa šljivama
Testo
½ kg kuvanog krompira
1 jaje
1 žumance
1 kašika margarina
350 g oštrog brašna
prstohvat muskatnog oraha
so
Nadev
10 šljiva
10 kocki čokolade
100 g prezli
2 kesice burbon vanile
100 g usitnjenog lešnika
100 g margarina
Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, oguliti i izgnječiti dok je još topao. Dodati muskatni orah, so, margrin, jaje, žumance, brašno i umešati u testo. Testo oklagijom razvući po dasci i iseći na kvadrate. U sredinu svakpg kvadrata staviti otkošćenu šljivu i u šljivu kockicu čokolade. Oblikovati u knedle i kuvati ih u kipućoj vodi dok ne isplivaju. Na drugom tiganju na margarinu tostirati prezle, lešnik i vanillin šećer. Kuvane knedle uvalajti u propržene prezle za lešnikom.