Sastojci
Zimska salata od skuše
2 skuše (fileti)
200 g šampinjona
½ kg mešane salate
100 g mladog spanaća
3 krompira
1 šargarepa
⅛ korena celera
Dresing
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika aćeto balzamiko sirćeta
sok 1 limuna
so
biber
Priprema:
Salatu oprati i ocediti. Filete skuše začiniti solju i biberom. Ispržiti na ulju u tiganju sa obe strane. Kada se ohladi iscepkati i servirati preko salate. Šampinjone preseći na ½ ili ¼ i pržiti zajedno s celerom i šargarepom sečenim na tanke listiće.
Složiti podlogu od zelene salate i spanaća, na nju složiti kuvani krompir sečen na ploške, a na njega prženu ribu, povrće i gljive. Sve začiniti dresingom.
Kuvana jaja u umaku od celera
10 jaja
150 g dimljene piletine
2 dl kisele pavlake
2 dl majoneza
½ korena celera
so
biber
Priprema:
Kuhana jaja oguliti i iseći na četvrtine. Dimljenu piletinu iseckati na najsitnije kockice. Kuvani celer ohladiti i ispasirati, pomešati sa usitnjenim suvim pilećim mesom, majonezom i pavlakom, pa začiniti solju i biberom. Tim umakom preliti kuvana jaja. Poslužiti ohlađeno.
Beogradske štanglice
3 jaja
250 g oraha
250 g šećera u prahu
1 kašičica limunovog soka
Priprema:
Od belanaca umutiti gust sneg i uz mešanje dodavati šećer u limunov sok. Mešati sve dok se ne dobije kompaktan sneg. Samleti orahe. Odvojite belanca od žumanca. Žumanca, orahe i pomešati u drugoj činiji i dodati 1/3 dobijenog snega. Sve dobro umesiti i istanjiti tako da se dobije kora 1 cm debljine i oko 5 cm širine. Koru iseći na štanglice 1,5cm i ređati u pleh postavljen papirom za pečenje.
Ostatak snega sipati u dresir kesu i sipati preko štanglica.
Peći u rerni na 180°C sve dok sneg ne počne da dobija zlatnu boju.
Ostaviti da se ohladi.