Aleksandrijske rolnice, bulgur sa pilećim ćuftama i maslinama i faraonske kuglice

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Aleksandrijske rolnice, bulgur sa pilećim ćuftama i maslinama i faraonske kuglice

Sastojci

½ kg kora za pitu
½ kg kuvanog pilećeg filea
½ l pilećeg temeljca

1 jaje
1 glavica crnog luka
1 crvena paprika
3 čena belog luka
1 patlidžan
50 g suvog grožđa
3 cl maslinovog ulja
150 g kus kusa
100 g susama
1 ljuta paprika

prstohvat kima

Začini: korijander, kurkuma, peršunov list, mirođija, sveža nana, limunova kora, limunov sok, so i biber

 

Priprema:

Kus kus staviti u odgovarajuću posudu i preliti ga kipućim pilećim fondom sa malo maslinovog ulja i ostaviti ga 10 minuta da upije. Za to vreme otkostite pileće meso. Na ulju propržite crni luk, papriku, pa zatim krupnije sečen beli luk i dodati pola ljute paprike. Začiniti solju, biberom, kurkumom, te pržite još par minuta. Kuvanu piletinu umešajte u kuskus, te začinite usitnjenim navedenim miksom začina i ostavite da se ohladi. Kore za pitu oblikujte makazama i u svaku koru odvojeno stavite po kašiku mešavine piletine i kuskusa i dinstanog povrća. Zamotati nafilovanu koru u rolnicu tako da krajevi ostanu zatvoreni. Svaku rolnu premazati ulupanim jajetom, posuti susamom i staviti na pleh sa papirom za pečenje. U zagrejanoj rerni ispeći na 180°C 20 minuta.

 

Bulgur sa pilećim ćuftama i maslinama

100 g bulgura
½ kg mlevene piletine
2 jaja
50 g zelenih maslina
50 g crnih maslina
50 g prezli
1 glavica crvenog luka
3 čena belog luka
150 g urmi
30 g suvog grožđa
1 dl soka od paradajza

2 kašike prepečenog susama
pileći temeljac
ulje
so i biber

kim

korijander

mlevena slatka začinska paprika

mlevena ljuta začinska paprika
kurkuma

cimet

đumbir
U odgovarajuću posudu staviti bulgur, naliti ga kipućim temeljcem, malo ulja i ostaviti 10 minuta da upije. U drugu posudu staviti mleveno pileće meso, malo prezli, jedno jaje, sitno seckanu mešavinu začina, izblendane crvene i zelene masline i susam. Sitno seckan crveni luk, usitnjene urme, suvo grožđe umešati u smesu. Nauljenim rukama oblikovati ćufte i odmah i staviti na vrelo ulje i pržimo sa svih strana dok ne porumene. Pred kraj prženja dodati sitno seckane urme i zaliti pilećom supom i pasiranim paradajzom i ostaviti da se krčakju u sosu još par minuta.

Servirati ih na bulguru.

 

Faraonske kuglice

200 g urmi
20 g meda
120 g suvih smokvi
50 g badema
30 g tana
100 g susama
1 kesica vanilin šećera

 

Priprema:

Urme, smokve i bademe izblendati. Dodati med i tan i pomešati. Od dobijene smese napraviti kuglice i uvaljati u pečeni susam. Poređati na tanjir i sve posuti vanil šećerom.

Kitchen TV

prethodna
Pivski krekeri, teleća džigerica u medu i pivu i salata od pečenih paprika i sira
sledeća
Ćureća prsa sa suvim smokvama, spanać sa palentom i lenja pita

Dodajte svoj komentar