Sastojci
1 patlidžan
50 g pinjola
100 g maslina
100 g suvog grožđa
100 g badema
4 štapića celera
500 ml paradajz soka
2 čena belog luka
2 glavice crnog luka
1 veza peršuna
1 dl sirćeta
suvi čili
1 teglica kapra
biber
so
maslinovo ulje
Jednu glavicu crnog luka iseći na sitno. U dve šerpe sipati maslinovo ulje i podeliti iseckan luk i pržiti na tihoj vatri. Patlidžan iseći na pola pa na kriške i posoliti. Suvo grožđe potopiti u vodi. U jednu šerpu dodati iseckane štapiće celera. U drugu dodati paradajz sok i ostaviti da se lagano kuva. Kada celer bude gotov izvaditi ga iz šerpe i zameniti usoljenim patlidžanom, dodati još malo ulja i pržiti. Proprženom celeru koji je u posudi dodati kapar. U paradajz sos koji se kuva dodati sirće. Patlidžan spojiti sa celerom i kaprom. U istu šerpu staviti iseckan crni luk na rebarca i pržiti. Dodati malo ulja i soli u šerpu sa lukom. U posudu sa povrćem dodati pinjole, iseckane bademe i sitno iseckan beli luk. Sve iz posude vratiti u šerpu u kojoj se prži luk i promešati. Ocediti suvo grožđe i dodati u šerpu. Kratko sve zajedno propržiti i dodati čili i biber. Naliti sve paradaz sosom i ostaviti da se još malo skuva na laganoj vatri. Na kraju dodati masline, promešati i servirati.
Tasty
Gratinirani paradajz sa parmezanom i bosiljkom
2 veća paradajza
4 parčeta tost hleba
1 veza peršuna
4 čena belog luka
100 g narendanog parmezana
Tasty: Paradajz iseći na pola i izdubiti i posoliti. U blender staviti sredinu tost hleba, peršun i beli luk. Izblendati i napuniti paradajz. Preko posuti parmezan i zapeći u rerni 15-20 minuta na 180°C.