Sastojci
Ćuretina u umaku od kozica
700 g ćuretine
250 g kozica
50 g suvog mesa
2-3 mlada luka
½ l pavlake za kuvanje
1 dl mleka
limunov sok
puter
ulje za prženje
Začini
so
biber
kurkuma
korijander
suvi začin
vlašac
Ćuretinu isecite na trakice, začiniti suvim začinom, kurkumom, solju, biberom i limunovim sokom, te preliti uljem i ostaviti da se marinira barem 2-3 sata. Tako mariniranu ćuretinu, izgrilujte na mešavini ulja i putera u tiganju, pa odvojiti na poseban tanjir. Na ostatku masnoće popržiti sitno seckano suvo meso 30-ak sekundi, pazeći da ne postane pretvrdo, pa mu dodajte mladi luk isečen na kolutiće i popržite još 1-2 minuta, prelte pavlakom za kuvanje i mlekom, promešajte i pustiti da zavrije da biste videli gustoću. Ne sme biti pregusto, ako jeste razredite ga dolivajući još malo mleka. U tako pripremljen umak dodati kozice, pa vratiti grilovanu teletinu i pirjati barem 15-ak minuta dok ćuretina ne omekša i okusi se sjedine. Pre posluživanja pospite usitnjenim vlašcem.
Aromatizovani krompir
700 g mladog krompira
2 jaja
50 g mlevenih orašastih plodova (badem, orah, kikiriki)
beli luk u granulama
korijander
kurkuma
so
suvi začin
crvena mlevena paprika
Priprema:
Krompir iseći na kriške i skuvati 80 %, a kada je krompir skuvan staviti u pleh i preko njega jaja gde smo stavili miks začina. Naliti preko krompira i preko toga staviti mlevene orašaste plodove. Peći u zagrejanoj rerni 180 c oko 15-20 minuta.
Trebinjske bajadere
300 g pasulja poljaka
100 g suvih smokvi
100 g suvog grožđa
100 g oraha
100 g badema
100 g lešnika
3 kašike meda
Po želji
cimet
muskatni orah
đumbir u prahu
Preliv
200 g čokolade za kuvanje
½ dl vode
Skuvati pasulj, ocediti i ohladiti. Suve smokve i groždje zajedno za orašastim blodovima i pasuljem samleti na mašini. Kada sve sameljete dodati 3 kašike meda kako bi povezali. Oblikujte u kuglice i odložiti u frižider da se stegne.
Na pari u uodgovarajućoj šerpi otopiti čokoladu sa malo vode. Kada su se kuglice stegle preliti čokoladom i opet vratiti u frižider.