Sastojci
Hleb bez brašna
80 g lana
80 g susama
2 kašike zobenih mekinja
6 kašike kokosovog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
Fil
5 jaja
200 g sremskog sira
2 kašike kokosovog putera
2 kašike jabukovog sirćeta
Priprema
Pomešajte mleveni susam i lan, zobene mekinje i kokosovo brašno, sodu bikarbonu i so u jednoj posudi. Posebno umutite jaja, mladi sir, kokosov puter i jabukovo sirće, te sjedinite sa suvim sastojcima. Testo bi trebalo biti nešto gušće od prethodnog.
Kalup obložite papirom za pečenje, pa testo izlijte u obloženi kalup pa pecite na 170°C oko 20-ak minuta.
Hleb čuvajte u hladnjaku. Jedna šnita ovog hleba ima oko 2-3 grama ugljenih hidrata.
Namaz od pasulja i kikirikija
200 g belog pasulja
100 g kikiriki putera
100 g slanog kikirikija
1 kašika tahinija
2 čena belog luka
2 dl maslinovog ulja
menta
kim
so
biber
začinska paprika
Priprema:
Pasulj skuvati i ocediti, pa ga izmiksati u pire. Umiksati maslinovo ulje, kikiriki puter, krupnije usitnjeni kikiriki i kim koji smo prethodno usitnili u avanu. Začiniti usitnjenim belim lukom, solju, biberom i usitnjenom mentom i začinskom paprikom. Servirati dekorisano listovima mente.
Nedina salata od mladog luka
2 praziluka
250 g pilećih bataka
1 jaje
50 g mlevenih oraha
2 dl kisele pavlake
200 g sremskog sira
1 kašika majoneza
so i biber
kurkuma
muskatni orah
mlevena paprika
Za dekoraciju
10 poširanih prepeličijih jaja
Za serviranje
ajvar
Priprema:
Mladi luk iseći na tanke kolutiće, pileća prsa iseći na trakice, a kuvana jaja na kockice. Pomešati kiselu pavlaku, majonez i svježi sir, te začiniti solju i biberom, pa u tu smesu umešati poriluk i pileći batak.
Poširati jaja tako što u odgovarajuću posudi stavimo vodu sa malo sirćete i soli. Voda ne treba da ključa već da temperatura vode bude oko 75/80 c . Pre nego što ubacimo jaja da se poširaju kašikom zavrtimo vodu kako bismo stvorili vir, koji će nam pomoći da jaja svaki put ispadnu kako treba. Kuvati oko 2 minuta.