Sastojci
Lipo hleb bez glutena
200 g mlevenog lana
200 g mlevenih oraha
4 kašike mekinja
1 kašika psilijum praha
2 kesice praška za pecivo
1 kašika soli
2,5 dl kisele pavlake
6 jaja
100 g putera
Priprema:
Puter temperirajte na sobnu temperaturu. Umutite jaja, dodajte im puter i pavlaku. Pomešati mleveni lan, mlevene orahe, mekinje, psilijum, prašak za pecivo i so. Sediniti suve i mokre sastojke. Testo ne smije biti prerijetko, ali ni pregusto.
Kalup obložite papirom za pečenje, pa testo izlijte u obloženi kalup i pecite na 170°C oko 80 minuta.
Hleb čuvajte u frižideru. Jedna šnita ovog kruha ima oko 2-3 grama ugljenih hidrata.
Pašteta od tunjevine i pasulja
3 konzerve tunjevine
1 konzerva crvenog pasulja
Dresing
1 kašika majoneza
1 kašika tahinija
1 kašičica senfa
1 glavica crvenog luka
3 jaja
100 g crnih maslina
sok 1 limuna
maslinovo ulje
so
biber
slatka začinska paprika
Priprema:
Tunjevinu i pasulj iz konzerve pomešati, pa izmiksati štapnim mikserom. Dodati majonez, tahin i senf, pa promešati. Luk očistiti i naseći na najsitnije kockice kao i kuvana jaja i crne masline. Sve sastojke zajedno promešati, pa začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, slatkom začinskom paprikom, solju i biberom.
Tart sa kruškama
150 g bademovog brašna
50 g kokosovog brašna
¼ kašičice praška za pecivo
½ dl ulja
2 jaja
80 g šećera
½ dl kiselog mleka
rendana kora 2 pomorandže
2 kruške
20 g putera za podmazivanje modle
Za serviranje
džem od kajsija
Priprema:
U posudu za mešanje sipati bademovo i kokosovo brašno i prašak za pecivo.
U drugu posudu sipati ulje, jaja i 50 g šećera od ukupne količine, pa mešati mikserom sok se sve ne sjedini. Zatim dodati jogurt i rendanu koru od pomorandže, nastaviti mešanje dok se ne dobije kompaktna smesa.
Na mikser staviti metlice za testo i uz stalno mešanje dodavati mešavinu suvih sastojaka.
Dobijeno testo rasporediti po modli za tart koju prethodno treba dobro podmazati puterom.
Kruške oljuštiti, iseći napola po dužini i odstraniti jezgro sa košticama, pa uvaljati u ostatak šećera i utisnuti u testo. Ako su kruške veće mogu se malo istanjiti sa oble strane da ne bi previše štrčale iz tarta.
Peći u pećnici zagrejanoj na 170°C oko 25 minuta.
Služiti sa džemom od kajsija.