Sastojci
1 veća svinjska dimljena butkica
1 lovorov list
5 zrna bibera
2 kg krompira
so
mleveni biber
Za preliv :
300 g kajmaka
2 kašike rena
1 kašika senfa
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
so
biber
Dimljenu butkicu oprati, potom ubaciti u šerpu odgovarajuće veličine, sa lovorom i biberom u zrnu, naliti vodom i kuvati na umerenoj temperaturi 3 -3,5 h, u zavisnosti od veličine.
Za vreme kuvanja butkice pripremiti prilog. Oljuštiti, oprati, pa iseći krompir na kolutove debljine 1,5 cm. Kolutove krompira prokuvati u slanoj ključaloj vodi. Tako polupripremljen krompir ocediti i poređati na dno tepsije.
U odgovarajućoj činiji pomešati sve sastojke za preliv tako da dobije kremastu strukturu.
Posle kuvanja, izvaditi butkicu, ostaviti da se kratko prohladi. Potom odvojiti meso butkice od kosti i kože. Meso iseći na veličinu zalogaja, a kožu butkice iseckati na sitne kockice.
Preko krompira ređati meso butkice. Sve ravnomerno premazati pripremljenim prelivom, potom posuti sitno seckanom kožicom od butkice.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C, 20-ak minuta ,tj. dok kožice na vrhu ne postanu hrskave.
Ukiseljeni komorač i crveni luk
1 komorač
1 crveni luk
2 dl jabukovog sirćeta
2 dl vode
3-4 zrna bibera
1 lovorov list
½ kašičice kima
Crveni luk oljuštiti, iseći na rebarca i staviti u odgovarajuću šerpicu. Naliti vodom i sirćetom. Komorač očistiti i seći popreko što tanje. Staviti ga u šerpicu sa lukom, začiniti biberom u zrnu, lovorovim listom i kimom. Pomešati i staviti na vatru da prokuva 10-ak minuta. Potom procediti i služiti uz zapečenu butkicu i krompir.