Sastojci
1 kg svinjskog paufleka
1,5 kašika soli
1,5 kašika šećera
Komad svinjskog paufleka zasuti šećerom i solju, pa sa svih strana utrljati u meso. Tako začinjen pauflek ostaviti da se marinira u frižideru preko noći.
Izmariniran, odstojao pauflek utapkati papirnim ubrusom, kako bi pokupio višak tečnosti i staviti u pleh sa pekarskim papirom, masniju stranu mesa okrenuti gore. Peći u zagrejanoj pećnici prvo na 230°C 30 minuta, potom smanjiti temperaturu na 130°C i peći još 2,5 h.
Salata od praziluka, spanaća i nane
2 praziluka
250 g kisele pavlake
150 g prženog kikirikija
200 g baby spanaća
½ manje veze nane
3 kašike maslinovog ulja
so
biber
Praziluk oprati, očistiti, seći na tanke kolutove i staviti u odgovarajuću činiju za mešanje salate. Spanać oprati, prosušiti, usitniti i staviti u posudu. Listove nane sitno iseckati i ubaciti u posudu za salatu. U secku samleti kikiriki u prah, pa dodati salati. Posoliti, pobiberiti i dodati kiselu pavlaku. Sve dobro izmešati i držati u frižideru do služenja.
Domaće burger lepinje
1 kg mekog brašna
40 g svežeg kvasca
50 g šećera
250 ml mlakog mleka
200 ml mlake vode
100 g putera
2 jaja
so
100 g brašna za posipanje
1 jaje
30 g susama
krupna morska so
15 g kima
U posudu sipati mlako mleko i vodu, šećer, svež kvasac i kašiku brašna. Promešati varjačom i ostaviti da kvasac proradi. U odgovarajućoj šerpici otopiti puter, skloniti sa strane.
U posudu sa kvascem dodati otopljeni puter i dva jaja pa umešati žicom za mućenje. Potom dodati sve u posudu sa brašnom. Prvo umešati viljuškom, posoliti, pa nastaviti mešenje testa ručno,na radnoj površini zasutoj brašnom, 5 – 10 minuta. Potom oblikovati jufku od testa i prebaciti je u odgovarajuću posudu zasutu sa malo brašna. Jufku nauljiti sa par kapi maslinovog ulja, prekriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na toplom da testo raste 1h dok ne udvostruči volumen.
Kada se testo duplira prebaciti ga na obrašnjavljenu radnu površinu i premesiti. Testo oblikovati u valjak, seći na željenu veličinu, pa oblikovati u jufke jednake veličine i gramaže. Jufke ređati na pleh sa pekarskim papirom. Nauljiti jufke i ostaviti ih da narastaju još 30 – ak minuta pre pečenja.
Kada narastu premazati jufke umućenim jajetom , posuti sa krupnom morskom solju, deo jufki posuti sa kimom, a deo sa susamom. Ubaciti u zagrejanu pećnicu na 180°C, peći 20 minuta.
Posle 10 minuta pečenja jufke premazati ponovo sa umućenim jajetom i peći još 10 minuta.
Serviranje :
Gotove, prohlađene burger lepinje raseći nožem za hleb i puniti salatom od praziluka i spanaća i komadima paufleka.