Grčki punjeni patlidžani sa cimetom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Grčki punjeni patlidžani sa cimetom

Sastojci

1 veći patlidžan

 

Sos

500 g mlevenog junećeg mesa

2 glavice crvenog luka

2 čena belog luka

3 dl crvenog vina

2 dl soka od paradajza

cimet

lovorov list

ulje

 

Bešamel

100 g putera

100 g brašna

1 l  mleka

200 g grčkog feta sira

2 jaja

 

Patlidžan se prepolovi po dužini. Zaseći unutrašnjost patlidžana po dijagonali u oba pravca, posoliti, preliti maslinovim uljem i peći u zagrejanoj reni na 180°C 20 minuta.

Sos: U šerpi na zagrejanom ulju propržiti crveni i beli luk i posoliti. Dodati meso i dinstati. Naliti vinom i začiniti cimetom i biberom i kuvati dok alkohol ne ispri. Dodati lovor i sok od paradajza i kuvati pola sata.

Bešamel: Istopiti puter u šerpi, dodati brašno i umešati. Posoliti i dodavati mleko postepeno uz neprestano mešanje dok se ne dobije željena gustina.

Pečeni patlidžan izdubiti viljuškom i napuniti sosom sa mlevenim mesom. Preliti bešamel sosom i izdrobiti fetu preko. Zapeći u rerni na 200°C 10 minuta.

 

Tasty:

Salata od cvekle i klica

1 kg cvekle

50 g rukole

150 g smrznutog kukuruza

200 g kozijeg sira

100 g oraha

50 g klica cvekle

 

 

Dresing za salatu

1 kašičica senfa

1 kašičica meda

1 kašičica sosa od rena

30 ml vinskog sirćeta

30 ml maslinovog ulja

so

 

Dresing: Spojiti sve sastojke u jednu posudu i posoliti. Cveklu skuvati, oljuštiti i iseckati na kockice i rombove.

Iseckati orahe.

 

Tasty: Spojiti sve sastojke osim klica cvekle u jednu posudu. Salatu preliti dresingom i promešati.

Patlidžane servirati sa salatom od cvekle ukrašenu klicama.

Kitchen TV

prethodna
Gibanica sa sjeničkim sirom
sledeća
Slobodanova patentirana sarma

Dodajte svoj komentar