Sastojci
Jesenja musaka
1/5 kg krompira
1 veliki plavi patlidžan
1 tikvica
2 glavice crnog luka
3 paprike različite boje
½ kg mlevenog mesa
200 g pirinča
3 čena belog luka
3 paradajza
1 dl soka od paradajza
2,5 dl bujona
4 jaja
1 kisela pavlaka
1 kašika brašna
muskatni orah
korijander
ulje
so
biber
Pržiti luk, papriku, šargarepu, pa im dodati mleveno meso i začiniti solju, biberom, muskatnim orahom i
korijanderom po ukusu. Dodati im sok od paradajza i sitno seckan beli luk. Krompir očistiti i iseći na
kolutove. Tikvicu i patlidžan iseći na listove i izgrilovati. U podmazan đuveč po dnu staviti pola krompira
narezanog na listiće, pa posuti pirinčem. Staviti pola grilovanog povrća i meso, zatim staviti ostatak
krompira i paradajz sečen na slajs i ostatak mesa i grilovanog povrća, sve to preliti bujonom. Musaku
peći pola sata na 180 oC, izvaditi je iseći na kocke i preliti umućenim jajima, pavlakom i brašnom, pa peći
jos 10 minuta.
Salata od korensatog povrća
½ korena celera
1 crna rotkva
1 koren peršuna
2 šargarepe
2 jabuke
maslinovo ulje
1 lumun
so
biber
par listova zrelene salate za dekoraciju
Svo povrće očistiti i pola narendati, a pola iseckati na kockice. Jabuke očistiti i izrendati, pa sve pomešati i
začiniti solju, biberom, maslinovim uljem i limunovim sokom po ukusu. Smesu ocediti i oblikovati
kuglice pa dobijene kuglice slagati na listove zelene salate.
Nasuvo sa rogačem
Testo
1 jaje
1 dl vode
200 g brašna
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
Za posipanje
6 kašika mlevenog rogača
50 g putera
brašno po potrebi
Od svih sastojaka za testo umesiti tvrdo testo, pa ga ostaviti u kontaktnoj foliji da odmori na sobnoj
temperaturi. Kada testo odmori oklagijati ga na mašinicu za supu na trake i kuvati u vreloj vodi. U tiganju
otopiti puter i dodati kuvano testo pa rogač, kada se sve dobro promeša, poslužiti toplo.