Kukisi sa lavandom i ruzmarinom, slatko od ruže, slatko od jagoda

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Kukisi sa lavandom i ruzmarinom, slatko od ruže, slatko od jagoda

Sastojci

Kukisi sa lavandom i ruzmarinom

300 g putera

240 g šećera

1 kašika lavande

1 grančica ruzmarina

1 kesica praška za pecivo

360 g brašna

2 jaja

 

Kukisi sa kokosom i ovsenim pahuljicama

250 g brašna

prstohvat soli

½ kesice praška za pecivo

220 g putera

150 g žutog šećera

150 g šećera

2 jaja

1 kesica vanil šećera

250 g ovsenih pahuljica

150 g suvog grožđa

150 g suvih brusnica

100 g kokosa

 

Slatko od ruže

100 g latica od ruže

500 g šećera

500 ml vode

10 g limuntusa

2 kašike limun šećera u prahu

 

Slatko od jagoda

1 kg što sitnijih jagoda

1 kg šećera

200 ml vode

1 kesica burbon vanila šećera

 

Slatko od suvih šljiva

500 g suvih šljiva

500 ml vode

250 g šećera

1 kesica cimet šećera

1 aroma ruma

 

Način pripreme :

Šećer i puter umutiti u mikseru sa nastavkom za testo, pa dodati jaja. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom i dodati. Umesiti kompaktnu masu i podeliti na dva dela. U jedan deo testa dodati lavandu, a u drugu polovinu seckan ruzmarin. Dve mase za kukise prebaciti u dresir džakove i istiskivati na pleh sa papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni 10-ak minuta.

Puter i šećer umutiti u mikseru sa nastavkom za testo, dodati jaja, posoliti i dodati vanila šećer, suvo grožđe, brusnicu, kokos, ovsene pahuljice i sjediniti. Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i umešati. Na pleh sa papirom za pečenje ređati oblikovane loptice. Loptice malo utabati prstima. Peći na 180 stepeni 10- ak minuta.

Odvojiti latice i oprati ih. Zagrejati vodu do ključanja, pa ubaciti latice. Kada latice izgube boju dodati pomešan šećer sa limuntusom, promešati i dodati limun šećer u prahu. Ukuvati do željene gustine.

Jagode očistiti i oprati i u šerpu odgovarajuće veličine sipati red jagoda, pa red šećera, ponoviti postupak dok se ne potroše jagode. Dodati vodu i burbon vanila šećer i kuvati slatko na srednje tihoj vatri bez mešanja. Kuvati do željene gustine.

Suve šljive preliti vodom i šećerom, dodati aromu ruma i cimet šećer i kuvati slatko na srednje tihoj vatri do željene gustine.

Kitchen TV

prethodna
Jovana Bjelić (Novi Sad): Cimet rolnice
sledeća
Kolač od sira

Dodajte svoj komentar