Sastojci
Kukisi sa lavandom i ruzmarinom
300 g putera
240 g šećera
1 kašika lavande
1 grančica ruzmarina
1 kesica praška za pecivo
360 g brašna
2 jaja
Kukisi sa kokosom i ovsenim pahuljicama
250 g brašna
prstohvat soli
½ kesice praška za pecivo
220 g putera
150 g žutog šećera
150 g šećera
2 jaja
1 kesica vanil šećera
250 g ovsenih pahuljica
150 g suvog grožđa
150 g suvih brusnica
100 g kokosa
Slatko od ruže
100 g latica od ruže
500 g šećera
500 ml vode
10 g limuntusa
2 kašike limun šećera u prahu
Slatko od jagoda
1 kg što sitnijih jagoda
1 kg šećera
200 ml vode
1 kesica burbon vanila šećera
Slatko od suvih šljiva
500 g suvih šljiva
500 ml vode
250 g šećera
1 kesica cimet šećera
1 aroma ruma
Način pripreme :
Šećer i puter umutiti u mikseru sa nastavkom za testo, pa dodati jaja. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom i dodati. Umesiti kompaktnu masu i podeliti na dva dela. U jedan deo testa dodati lavandu, a u drugu polovinu seckan ruzmarin. Dve mase za kukise prebaciti u dresir džakove i istiskivati na pleh sa papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni 10-ak minuta.
Puter i šećer umutiti u mikseru sa nastavkom za testo, dodati jaja, posoliti i dodati vanila šećer, suvo grožđe, brusnicu, kokos, ovsene pahuljice i sjediniti. Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i umešati. Na pleh sa papirom za pečenje ređati oblikovane loptice. Loptice malo utabati prstima. Peći na 180 stepeni 10- ak minuta.
Odvojiti latice i oprati ih. Zagrejati vodu do ključanja, pa ubaciti latice. Kada latice izgube boju dodati pomešan šećer sa limuntusom, promešati i dodati limun šećer u prahu. Ukuvati do željene gustine.
Jagode očistiti i oprati i u šerpu odgovarajuće veličine sipati red jagoda, pa red šećera, ponoviti postupak dok se ne potroše jagode. Dodati vodu i burbon vanila šećer i kuvati slatko na srednje tihoj vatri bez mešanja. Kuvati do željene gustine.
Suve šljive preliti vodom i šećerom, dodati aromu ruma i cimet šećer i kuvati slatko na srednje tihoj vatri do željene gustine.