Lajt torte:  Lajt švarcvald i lajt torta od lešnika

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Lajt torte: Lajt švarcvald i lajt torta od lešnika

Sastojci

Lajt švarcvald

 

Kora

3 jaja

60 g brašna

20 g kakao praha

na vrh kašičice stevije

 

Mutiti belanca u čvrst sneg, dodati steviju, žumanca, pa još malo izmutiti. Dodati prosejano brašno sa kakao prahom, pa sve ručno izmešati. Razvući masu na pleh i peći 6-7 minuta na  180 stepeni.

 

Fil

300 g smrznutih višanja

½ kašičice stevije

2 kašike gustina

50 ml likera od višanja (bez šećera)

500 g ulupanog biljnog šlaga

100 g ribizli

 

Staviti višnje na tihu vatru sa stevijom i likerom od višanja da se otope i prokuvaju, skinuti sa vatre, izblendati ih štapnim mikserom, pa vratiti na šporet. Gustin razmutiti sa hladnom vodom i zakuvati fil. U 2/3 šlaga dodati liker od višanja i sve lepo izmešati.

 

Spajanje

Na hladnu koru sipati sos od višanja, preko sosa šlag sa likerom i na kraju šlag, sve lepo nafilovati da se kalup napuni do vrha. Ostaviti da se ohladi. Naprskati šlag na tortu i ukrasiti je ribizlama.

 

Lajt torta od lešnika

SSNT IV ep 003 LAJT TORTE (7)

 

Kora

110 g margarina sa ukusom vanile

1 jaje

110 g brašna

1 kesica vanilin šećera

60 g čokolade sa 70% kakaa

60 ml mleka

½ kesice praška za pecivo

½ kašičice stevije

prstohvat soli

60 g kokosovog brašna

 

Umutiti u mikseru omekšali margarin, pa dodati steviju i celo jaje, mutiti još malo, pa dodati toplo mleko i prstohvat soli. Prosejano brašno dodati masi, zajedno sa praškom za pecivo. Dodati i kokosovo brašno, sve sjediniti i na kraju dodati otopljenu čokoladu. Lepo izmešati, pa dobijenu masu sipati u već pripremljen kalup i peći oko 10 minuta na 180 stepeni.

 

Krem

4 belanca

300 g crne čokolade

400 g ulupane biljne pavlake

150 g pečenog seckanog lešnika

 

Belanca mutiti mikserom, pa dodati otopljenu čokoladu čokoladu na pari. Sve lepo izmešati, pa spojiti sa umućenom pavlakom. Na kraju dodati 150 g lešnika i sve lepo izmešati.

 

Dekoracija

150 g pečenog seckanog lešnika

 

Spajanje

Kalup u kojem je pečena kora napuniti kremom do vrha i ostaviti da se stegne krem. Skinuti kalup i premazati kremom celu tortu, pa je ispanirati pečenim lešnikom.

Kitchen TV

prethodna
Ledena kraljica
sledeća
Kolačići za nenajavljene goste

Dodajte svoj komentar