Sastojci
Čoko testo za tart
125 g putera
90 g limun prah šećera
50 g kakaa
250 g brašna
2 jaja
Karamela sa đumbirom
150 g neutralne pavlake
50 g đumbira
80 g šećera
80 g smeđeg šećera
Čoko krem
300 g crne čokolade
300 g slatke pavlake
Testo za žuti tart
250 g brašna
125 g putera
65 g limun prah šećera
1 žumance
1 jaje
Kalamondin krem
250 ml kalamondin voćnog pirea
rendana korica 2 limete
rendana korica limuna
150 g šećera
35 g gustina
250 g jaja
250 g putera
Kuvani šam
5 belanaca
350 g šećera
Za dekoraciju
150 g crne čokolade
zlatni prah
sveže bobičasto voće
par listića nane
Način pripreme :
U mikseru umutiti puter, dodati limun prah šećer, jaja, brašno i kakao u kompaktno glatko testo. Testo rastanjiti na radnoj površini, p ga malim okruglim ringom iseći. Testo prebaciti u okrugle kalupe i prstima utabati prema ivicama kalupa. Dno izbockati viljuškom ili nožem kako testo ne bi raslo u toku pečenja. Ubaciti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni 8 – 10 minuta. Potom izvaditi kore za tart, ostaviti da se prohlade, pa izvaditi iz kalupa.
Umutiti puter, dodati brašno, limun šećer u prahu, jaje i žumance i umutiti kompaktno i glatko testo. Ponoviti postupak kao i za čoko tart testo.
Oljuštiti i iseckati đumbir. U odgovarajućoj posudi zagrejati šećer i smeđi šećer, pa ubaciti đumbir. Kada se đumbir karamelizuje dodati pavlaku i ukuvati.
Za čoko krem zagrejati pavlaku, pa je preliti preko čokolade i umešati.
Pomešati jaja i gustin sa malo kalamondina. Ostatak kalamondina zagrejati sa šećerom do tačke ključanja, potom dodati masu sa jajima i zakuvati krem. Prebaciti u posudu i dodati puter, a zatim izblendati štapnim blenderom i dodati rendane korice limete i limuna. Prekriti providnom folijom na dodir i ohladiti. Ohlađen krem promešati i prebaciti u dresir kesu.
U odgovarajućoj posudi pomešati belanca i šećer i prebaciti na paru. Mutiti žicom za mućenje dok se šećer ne rastopi, zatim belanca prebaciti u mikser i ulupati u čvrst šam.
Otopiti čokoladu i tanko je razvući na poslastičarsku foliju u obliku mrežice. Mrežice uviti kao traku i prebaciti u frižider da se dekoracija ohladi i stegne.
U žuti tart sipati žuti kalamodin krem, zatim šam i brenirati. U crni tart na dno staviti malo karamel đumbira pa čoko ganaš- krem, zatim šam i brenirati. Ukrasiti čoko dekoracijom, voćem, nanom i zlatnim prahom.