Sastojci
Za profiterole
250 ml vode
250 ml mleka
prstohvat soli
10 g šećera
225 g putera
275 g brašna
400 g jaja
Poklopci za profiterole
195 g braon šećera
480 g brašna
375 g putera
1 crvena boja
Čoko krem
1 l mleka
120 g šećera
140 g gustina
300 g jaja
500 g putera
450 g lešnik paste
125 g mlečne čokolade
500 g slatke pavlake
Vanila krem
300 g šećera
130 g gustina
250 g žumanaca
1 kesica burbon vanila šećera
1 l mleka
50 g putera
8 g želatina u listićima
300 g slatke pavlake
150 g džema od jagoda
Za dekoraciju
sveže voće
jestivo cveće
čokoladni ukrasi
Način pripreme
Šećer, mleko, vodu, so i puter staviti na vatru da provri. Kada provri dodati brašno i žustro mešati da se dobije kompaktna masa. Prebaciti u mikser i mutiti kako bi se masa prohladila, potom dodavati jaja i nastaviti mućenje. Prebaciti u dresir kesu i istiskivati profiterole na pleh sa papirom za pečenje, potom na vrh profiterola staviti poklopce.
Za poklopce
Umutiti šećer i puter, potom dodati brašno i nastaviti mućenje. Odvojiti polovinu testa, a u ostatak dodati crvenu boju i još kratko umutiti. Oba testa rastanjiti izmedju 2 lista pekarskog papira i ostaviti u zamrzivaču da se stegnu. Potom seći malim okruglim kalupom i stavljati poklopce na profiterole. Peći ih u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 20 minuta bez otvaranja rerne.
Čoko krem
U odgovarajućoj posudi razmuti malo mleka sa jajima i gustinom. Ostatak mleka zagrejati sa šećerom. Kada provri dodati razmućena jaja i zakuvati krem. Gotov krem preliti preko čokolade i lešnik paste i dobro izmešati. Potom dodavati puter i blendati štapnim blenderom. Ovako pripremljen krem prekriti providnom folijom na dodir i ostaviti da se ohladi. Potom sjediniti sa umućenom slatkom pavlakom.
Vanila krem
Potopiti želatin u vodu i ostaviti da nabubri. U žumanaca dodati gustin i malo mleka i umešati. Ostatak mleka zagrejati sa šećerom i burbon vanila šećerom. Kada provri dodati razmućena žumanca i zakuvati krem. Krem treba da bude svilenkaste strukture, skloniti sa vatre i dodati omekšao i ocenjen želatin i puter, sve umešati i prekriti providnom folijom na dodir, kako se ne bi formirala kora i ohladiti. Umutiti slatku pavlaku. Ohlađen krem umutiti, pa spojiti sa umućenom pavlakom. Ovako pripremljen krem podeliti na dva i u jedan deo umešati džem.
Profiterole preseći na pola i puniti kremovima po želji, dekorisati ribizlama, borovnicama, jestivim cvećem i čoko diskovima.