Profiterole

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Profiterole

Sastojci

Za profiterole

250 ml vode

250 ml mleka

prstohvat soli

10 g šećera

225 g putera

275 g brašna

400 g jaja

 

Poklopci za profiterole

195 g braon šećera

480 g brašna

375 g putera

1 crvena boja

 

Čoko krem

1 l mleka

120 g šećera

140 g gustina

300 g jaja

500 g putera

450 g lešnik paste

125 g mlečne čokolade

500 g slatke pavlake

 

Vanila krem

300 g šećera

130 g gustina

250 g žumanaca

1 kesica burbon vanila šećera

1 l mleka

50 g putera

8 g želatina u listićima

300 g slatke pavlake

150 g džema od jagoda

 

Za dekoraciju

sveže voće

jestivo cveće

čokoladni ukrasi

 

Način pripreme

Šećer, mleko, vodu, so i puter staviti na vatru da provri. Kada provri dodati brašno i žustro mešati da se dobije kompaktna masa. Prebaciti u mikser i mutiti kako bi se masa prohladila,  potom dodavati jaja i nastaviti mućenje. Prebaciti u dresir kesu i istiskivati profiterole na pleh sa papirom za pečenje, potom na vrh profiterola staviti poklopce.

Za poklopce

Umutiti šećer i puter, potom dodati brašno i nastaviti mućenje. Odvojiti polovinu testa, a u ostatak dodati crvenu boju i još kratko umutiti. Oba testa rastanjiti izmedju 2 lista pekarskog papira i ostaviti u zamrzivaču da se stegnu. Potom seći malim okruglim kalupom i stavljati poklopce na profiterole. Peći ih u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 20 minuta bez otvaranja rerne.

Čoko krem

U odgovarajućoj posudi razmuti malo mleka sa jajima i gustinom. Ostatak mleka zagrejati sa šećerom. Kada provri dodati razmućena jaja i zakuvati krem.  Gotov krem preliti preko čokolade i lešnik paste i dobro izmešati. Potom dodavati puter i blendati štapnim blenderom. Ovako pripremljen krem prekriti providnom folijom na dodir i ostaviti da se ohladi. Potom sjediniti sa umućenom slatkom pavlakom.

Vanila krem

Potopiti želatin u vodu i ostaviti da nabubri. U žumanaca dodati gustin i malo mleka i umešati. Ostatak mleka zagrejati sa šećerom i burbon vanila šećerom. Kada provri dodati razmućena žumanca i zakuvati krem. Krem treba da bude svilenkaste strukture, skloniti sa vatre i dodati omekšao i ocenjen želatin i puter,  sve umešati i prekriti providnom folijom na dodir, kako se ne bi formirala kora i ohladiti. Umutiti slatku pavlaku. Ohlađen krem umutiti, pa spojiti sa umućenom pavlakom. Ovako pripremljen krem podeliti na dva i u jedan deo umešati džem.

Profiterole preseći na pola i puniti kremovima po želji, dekorisati ribizlama, borovnicama, jestivim cvećem i čoko diskovima.

Kitchen TV

prethodna
Mini tartovi
sledeća
Zapečeni pirinač sa lignjama

Dodajte svoj komentar