Sastojci
20 g zelene boranije
2 šake zelene salate
2 kuvana krompira
1 konzerva tune
4 kuvana jaja
sok od ½ limuna
Dresing:
1/2 glavice ljubičastog luka
50 g zelenih maslina bez koštice
5 inćuna
1 čen belog luka
1 limun
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica balzamiko sirćeta
biber
nekoliko kolutova ljubičastog luka za dekoraciju
Skuvati boraniju i ohladite.
U činiji iseckati kuvani krompir na kockice. Dodati luk i boraniju. Samo malo posoliti i izmešati.
Napraviti dresing tako što će se pomešati svi sastojci i izmiksati u štapnim miksreom ili seckalicom. Polovinu preliti preko boranije i krompira i dobro izmešati uz dodatak limunovog soka.
Na tanjir za serviranje staviti zelenu salatu, dodati boraniju i krompir, četvrtine kuvanih jaja i oceđene komade tunjevine. Ukrasiti maslinama i kolutovima luka i poslužiti uz preliv sa strane.
Mediteranski trouglići
100 g speltinog brašna
125 g pšeničnog brašna
150 ml vode
12 5ml maslinovog ulja
1 grančica svežeg ruzmarina
prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
Rernu zagrejati na 180 C.
U činiji pomešati sve sastojke za testo i razvaljati ga u krug debljine 1-2,5 cm.
Iseći u trougliće i posuti krupnom morskom solju i iseckanim ruzmarinom.
Poređati trougliće na papir za pečenje i peći 20 minuta u zagrejanoj rerni.
Citrusna granola
170 g ovsenih pahuljica
100 g ražanih pahuljica
100 g ječmenih pahuljica
100 g lešnika (Izlomljene na krupne komadiće)
100 g badema (Izlomljene na krupne komadiće)
40 g semenki suncokreta
40 g kokosa
4 kašike meda
4 kašike ulja
narendana korica 1 limuna
Predlog služenja za 1 porciju:
100 g grčkog jogurta
1/2 šolje borovnica
nekoliko kapi ekstrakta vanile
Rernu uključiti na 175°C.
U velikoj činiji izmešati sve sastojke i izručiti ih u tepsiju na kojoj se nalazi papir za pečenje.
Peći u rerni oko 20 minuta. Nekoliko puta u toku pečenja promešati kako bi se ravnomerno istostirali sastojci.
Granolu čuvati u hermetički zatvorenim teglama i iskoristiti u roku od mesec dana.
Grčki jogurt izmiksati sa borovnicama i vanilom. Prebaciti na desertni tanjir, posuti granolom i ukrasiti svežim borovnicama.