Sastojci
12 komada
Osnova
250 g brašna + 50 g za mešenje
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca
50 g putera
60 ml mleka
60 ml vode
2 jaja
Nadev
80 g seckanih oraha
2 kašičice cimeta
malo muskatnog oraščića i karanfilića
200 g šećera
60 g putera
Fil
180 ml kisele pavlake
1 kašika prah šećera
1 kesica burbon vanila šećera
Ukrasi od čokolade
100 g čokolade
40 g meda
Za farbanje ukrasa
zlatni prah
malo alkohola
U jednoj posudi pomešati suve sastojke za testo. U drugoj puter, mleko, vodu i jaja. Ta smesa treba da bude temperature tela. Zamesiti testo od suvih i vlažnih sastojaka i ostaviti pola sata da naraste.
U šerpici otopiti puter. Pomešati šećer, orahe i cimet i začine. Rastanjiti testo koje je naraslo. Premazati ga puterom, a zatim posuti smesom od šećera, oraha i začina. Zarolati, pa iseći na 12 delova. Ostaviti da naraste u kalupima dok se rerna ne ugreje. Ružice u kalupima posuti mešavinom začina i orasima.
Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
Istopiti pažljivo čokoladu. Dodati u to med. Mesiti dok se ne dobije kompaktna smesa nalik pasti. Pustiti da odstoji bar pola sata u frižideru i zatim formirati željene oblike.
Pomešati kiselu pavlaku sa vanilom i prah šećerom.
Na ispečene kapkejkove naneti fil i ukrasiti čokoladnim oblicima.