Sastojci
1 stejk od rozbratne sa koskom (debljine oko 3-4 cm – 700 g)
60 g putera
3 čena belog luka
krupna morska so
biber
2 grančice sveže majčine dušice
2 kašike maslinovog ulja
Meso izvaditi iz frižidera 2 sata pre pripreme jela, kako bi postiglo sobnu temperaturu.
Komad rozbratne dobro posoliti krupnom morskom solju i pobiberiti sa obe strane. Čenove belog luka ne ljuštiti, već ih samo nagnječiti sečivom noža. Na jako zagrejanom tiganju, na puteru, položiti stejk rozbratne i peći po 4 minuta sa obe strane. Potom dodati beli luk i majčinu dušicu i prelivati stejk tako aromatizovanim puterom. Skloniti meso sa tiganja na dasku, staviti beli luk i majčinu dušicu iz tiganja na meso, zaliti puterom iz tiganja poklopiti i ostaviti da odmori 10-ak minuta, kako bi se mesni sokovi vratili u komad mesa. Nakon toga komad mesa raseći na šire kriške i poslužiti uz muskatni pire od šargarepe i salatu.
Muskatni pire od šargarepe
1 kg šargarepe
1 krompir srednje veličine
3 čena belog luka
1 štapić cimeta
prstohvat muskatnog oraščića
150 g putera
2 dl neutralne pavlake za kuvanje
so
biber
Oljuštiti šargarepu i iseći je na krupnije kolutove. Krompir oljuštiti i iseći na kocke. Staviti isečeno povrće u šerpu odgovarajuće veličine, posoliti i naliti vrelom vodom da povrće ogrezne. Kuvati 20ak minuta. Potom dodati očišćene čenove belog luka,štapić cimeta i narendati malo muskatnog oraščića. Nastaviti kuvanje dok povrće sasvim ne omekša, a voda od kuvanja skoro sasvim ne ispari. Iz šerpe izvaditi štapić cimeta, potom izblendati štapnim mikserom u pire, uz dodavanje neutralne pavlake za kuvanje i putera. Dobijeni pire treba da bude kremaste teksture.
Salata
1 glavica zelene salate
aćeto balsamiko
maslinovo ulje
so
Salatu oprati, prosušiti i prstima iscepkati.
Pomešati aćeto i maslinovo ulje u razmeri 1 : 3 žicom za mućenje kako bi se dobio vinegret za prelivanje salate.
Iscepkanu salatu začiniti vinegretom i solju i lagano promešati.
Jedan komentar Sakrij komentare
Odlično, pogotovo muškatni pire od mrkve. Super se slaže sa bilo kojim pečenim komadom mesa.