Stejk od rozbratne, muskatni pire od šargarepe i salata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Stejk od rozbratne, muskatni pire od šargarepe i salata

Sastojci

1 stejk od rozbratne sa koskom (debljine oko 3-4 cm – 700 g)

60 g putera

3 čena belog luka

krupna morska so

biber

2 grančice sveže  majčine dušice

2 kašike maslinovog ulja

 

Meso izvaditi iz frižidera 2 sata pre pripreme jela, kako bi postiglo sobnu temperaturu.

Komad rozbratne dobro posoliti krupnom morskom solju i pobiberiti sa obe strane. Čenove belog luka ne ljuštiti, već ih samo nagnječiti sečivom noža. Na jako zagrejanom tiganju, na puteru, položiti stejk rozbratne i peći po 4 minuta sa obe strane. Potom dodati beli luk i majčinu dušicu i prelivati stejk tako aromatizovanim puterom. Skloniti meso sa tiganja na dasku, staviti beli luk i majčinu dušicu iz tiganja na meso, zaliti puterom iz tiganja poklopiti i ostaviti da odmori 10-ak minuta, kako bi se mesni sokovi vratili u komad mesa. Nakon toga komad mesa raseći na šire kriške i poslužiti uz muskatni pire od šargarepe i salatu.

 

Muskatni pire od šargarepe

 

1 kg šargarepe

1 krompir srednje veličine

3 čena belog luka

1 štapić cimeta

prstohvat muskatnog oraščića

150 g  putera

2 dl neutralne pavlake za kuvanje

so

biber

 

Oljuštiti šargarepu i iseći je na krupnije kolutove. Krompir oljuštiti i iseći na kocke. Staviti isečeno povrće u šerpu odgovarajuće veličine, posoliti i naliti vrelom vodom da povrće ogrezne. Kuvati 20ak minuta. Potom dodati očišćene čenove belog luka,štapić cimeta i narendati malo muskatnog oraščića. Nastaviti kuvanje dok povrće sasvim ne omekša, a voda od kuvanja skoro sasvim ne ispari. Iz šerpe izvaditi štapić cimeta, potom izblendati štapnim mikserom u pire, uz dodavanje neutralne pavlake za kuvanje i putera. Dobijeni pire treba da bude kremaste teksture.

 

Salata

 

1 glavica zelene salate

aćeto balsamiko

maslinovo ulje

so

 

Salatu oprati, prosušiti i prstima iscepkati.

Pomešati aćeto i maslinovo ulje u razmeri 1 : 3 žicom za mućenje kako bi se dobio vinegret za prelivanje salate.

Iscepkanu salatu začiniti vinegretom i solju i lagano promešati.

 

 

 

Kitchen TV

prethodna
Saltimbocca
sledeća
Integralna testenina sa arabiata sosom, zabaione, amaretti keksići od badema

Jedan komentar Sakrij komentare

Odlično, pogotovo muškatni pire od mrkve. Super se slaže sa bilo kojim pečenim komadom mesa.

Dodajte svoj komentar