Sastojci
Supa od pečenog paradajza sa penom od mleka
1 kg paradajza
100 g šećera
100 g meda
2 grančice ruzmarina
80 ml aćeto balzamiko sirćeta
1 veća glavica crnog luka
300 ml pileće supe
300 ml vode
2 čena belog luka
100 ml neutralne pavlake
so i biber
maslinovo ulje
50 g putera
1 kašika paste od đumbira i belog luka
Za penu od mleka
200 ml mleka
Pesto od bosiljka
Za penu od mleka
200 ml mleka
1 veza bosiljka
100 ml maslinovog ulja
50 g pinjola
so
biber
50 g rendanog parmezana
Krekeri sa lanom
100 g brašna
70 g putera
2 g soli
20 ml vode
Za posipanje
1 kašika lana
1 kašičica krupne morske soli
Za dekoracij
peršunov list
Paradajzu izdubiti peteljke i raseći na četvrtine da se rascveta, a ostane spojen na dnu. Rasporediti paradajz na pleh i posuti šećerom, medom, aćetom, iglicama ruzmarina, uljem, belim lukom iseckanim na listiće, posoliti, pobiberiti. Peći u rerni na 180 – 200 ° C, 25 – 40 minuta.
Crni luk iseckati na rebarca i propržiti na malo putera i ulja. Posoliti i pobiberiti i dodati pastu od đumbira i belog luka. Posuti luk sa 2 -3 prstohvata šećera. Kada se luk karamelizuje dodati pečeni paradajz sa svojim sokom i pritisnuti ga varjačom. Posoliti i pobiberiti, pa naliti supom i vodom. Ostaviti da supa ukuva, pa izblendati štapnim blenderom i ispasirati. Vratiti supu na vatru, proveriti ukus i naliti neutralnom pavlakom. Kratko ukuvati.
Zamesiti testo od svih sastojaka, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne. Razvaljati testo na par milimetara debljine i seći okrugle krekere odgovarajućim aušteherom. Prebaciti krekere na pleh sa papirom za pečenje i posuti lanom i krupnom morskom solju. Prstima pritisnuti i peći na 190 ° C, 12 minuta.
U secku samleti listove bosiljka, pinjole, rendani parmezan i dodati maslinovo ulje po potrebi.
Zagrejatu mleko da prokuva, pa ga prebaciti u bokal i štapnim blenderom mutiti dok se ne formira stabilna pena na površini mleka.
Servirati toplu supu od paradajza sa penom od mleka, ukrasiti peršunovim listom, sa strane služiti krekere i pesto od bosiljka.