Teleća blanketa sa pirinčem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Teleća blanketa sa pirinčem

Sastojci

2,5 kg telećeg vrata ili plećke (2 kg bez kostiju)

1 kg patuljastog srebrnjaka

150 g putera

1 kg najsitnijih belih šampinjona

1 mala veza peršuna

2 lista lovora

3 grane majčine dušice

2 veća crna luka

10 karanfilića

2 šargarepe

2 stabljike celera

100 g brašna

400 ml neutralne pavlake

2 žumanca

beli biber

1 limun

800 g pirinča

 

Šargarepu i celer iseći na krupnije komade i staviti u šerpu u  koju smo već sipali vodu. U vodu dodati i crni luk u koji zabodemo karanfilić. Drugu glavicu luka iseći na četvrtine. Poklopiti i ostaviti da se kuva.

Meso iseći na komade veličine zalogaja i dodati u šerpu sa povrćem zajedno sa kostima. Ostaviti da se kuva 2 sata.

Napraviti “bouquet garni” tako što kanapom vežemo vezu peršuna, nakoliko grana majčine dušice i listove lovora. Dodati u šerpu gde se kuva meso i povrće.

Kada je temeljac gotov, meso treba da bude skuvano i mekano. Izvaditi meso iz tečnosti, a ostatak tečnosti procediti od povrća i začina, pa održavati na tihoj vatri.

Oljuštiti patuljasti crni luk i staviti da se kuva u vodi zajedno sa 1 kašikom putera. Kuvati dok ne omekša, otprilike 15-20 minuta. U drugoj šerpi na isti način sa 1 kašikom putera kuvati cele pečurke 15 minuta. Procediti i luk i pečurke i ostaviti sa strane.

 

Otopiti 100 g putera u šerpi na srednjoj vatri, pa dodati brašno i žicom mešati tako da se ne stvore grudvice. Kuvati par minuta uz mešanje. Paziti da brašno ne dobije braon boju – želimo kompletno belo jelo, što je moguće više. Polako nalivati vrelom supom (1L) uz mešanje, tako da se razbiju sve grudvice, pa zatim nastaviti sa kuvanjem i mešanjem dok se ne dobije fini, svilenkast sos (gustine retkog testa za palačinke). U njega vratiti meso, pečurke i luk, naliti neutralnom pavlakom i začiniti solju i belim biberom. Kuvati još 10 minuta pa držati na toplom do posluživanja.

Pirinač pripremiti po uputstvu sa pakovanja ili ako uputstva nema – na 1 količinu pirinča ide 2,5 količine vode i malo soli. Kuvati na srednjoj vatri poklopljeno, uz minimum mešanja, dok pirinač ne upije svu vodu. Na ovaj način dobijamo rastresit pirinač.

Poslužiti blanketu uz beli pirinač, bez drugih ukrasa na tanjiru.

 

 

Kitchen TV

prethodna
Vijetnamska pho bo supa i stir fraj
sledeća
Parmigiana bianca di melanzane e pesto salsa, salata sa spanaćem i pečurkama

Dodajte svoj komentar