Novo na Kitchen TV: Brašnjava istorija – od četvrtka, 26. januara, svaki dan u 12:05 i 20:05 na jedinom domaćem kulinarskom TV kanalu
Svaka zemlja ili region ima neku svoju tradicionalnu hranu. Međutim, jedna namirnica zajednička je za sve ljude – HLEB. Već hiljadama godina unazad hleb je osnovna životna namirnica, koju kroz zabavan i dinamičan način, u dokumentarno-edukativnoj formi predstavlja premijerni serijal Sandre Đuretić – Brašnjava istorija.
Nema suštinske razlike u tome da li je hleb izrađen od kukuruznog ili pšeničnog brašna, da li je beo ili crn, da li je pečen na plotni ili u peći, da li je slan ili nije – hleb je hleb i u Gruziji, Egiptu, Grčkoj, Indiji, Italiji, Kini, kao i u Mađarskoj, Meksiku, Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji ili Srbiji. Predstavljanjem tradicionalnih vrtsa hleba i peciva iz navedenih zemalja, gledaoci će imati priliku da se kroz njihovu pripremu upoznaju i sa istorijom proizvodnje i upotrebom žitarica, nastankom brašna, efektima kvasca i načinima njegove primene u mešenju, tradicionalnom izradom hlebnog testa i peciva, kao i da saznaju kada je i kako napravljen prvi hleb. Svaka epizoda obuhvata jedan period i određene segmente svakodnevnog života, ispričane kroz jela i recepte datog vremena, a ujedno i približava materijalnu i duhovnu kulturu nekog perioda u prošlosti kada se živelo mnogo više u skladu sa prirodom i kada su se njene blagodeti obilato koristile.
Brašnjava istorija – premijerno od 26. januara samo na Kitchen TV. Prijatno gledanje!