Sara Petrović: Uvek je pravi trenutak za kapkejk
Bilo je perioda u životu kada sam na hranu gledala kao na još jednu rutinsku dnevnu obavezu koju je bilo potrebno da odradim. Kada sam sa svojim suprugom počela da planiram proširenje porodice shvatila sam da moj stav prema hrani sada počinje da utiče i na moje dete.
Oduvek sam volela slatkiše. Uvela sam sebi pravilo da mogu da pojedem slatkiš dnevno, ali da ga sama napravim, da znam tačno šta je to što jedem. Puna entuzijazma, počela sam da eksperimentišem i pripremam torte. One su uvek bile prevelike za našu malu porodicu. Bilo je potrebno da čekam priliku, zovem goste ili da zamrzavam ostatke. Drugi problem je nastajao kada je trebalo da serviram. To parče torte je jednostavno izgledalo tužno, loše, izmučeno. Koliko god je ukus bio dobar, sastojci kvalitetni, izgled je kvario doživljaj, i to mnogo. Nikako nisam umela da isečem tortu.
Na zapadu, u SAD, odakle kapkejkovi i potiču, postoji koncept da svaku standardnu tortu spremaju i u obliku kapkejkova, mini tortica (torta u čaši, direktan prevod). Tražila sam recepte za kapkejkove po internetu, isprobavala i uglavnom dobijala preslatko testo sa mnogo slatkog putera odozgo. A onda sam shvatila. Uradiću isto što i oni, upakovaću torte, ukusa koje inače volim, u male dimenzije, u kapkejk. To je bio pun pogodak. Čokoladna torta, doboš torta, esterhazi, pavlova… Pa kod nas su česte i slane torte! Sa pivom, čvarcima, kobasicama… Što sam više različitih kapkejkova spremila, više novih ideja se rađalo.
Sada gotovo svaki ukus, bilo slan ili sladak, slojevit ili kompaktan, mogu da upakujem u formu kapkejka. Tako uvek jedemo sveže, domaće slatkiše i slaniše. Svakog vikenda mogu da počastim svoju porodicu. Ne moram da čekam priliku i goste. U međuvremenu naučila sam i da sečem standardne torte, one su za slavlja. A za kapkejk je uvek pravi trenutak.
Draga Saro,sa velikim zadovoljstvom pratimo vase emisije.To je nesto novo kako bi deci,a i nama pomoglo da nesto promenimo.Kada stavljate namirnice,kazite koliko ima,jer recept brzo prodje,pa ne stizemo da prepisemo.Mojim unukama zelim da pripremim iznenadjenja koja vi pravite.Jako ste divni Poz.Milica Stankovic.Kako i gde da nadjemo vase nase recepte?
Draga Milice, hvala Vam mnogo za ovako lep komentar! Nadam se da ćete redovno da uživate i u pripremi i u deljenju hrane sa svojim najbližima. Sada su svi recepti objavljeni i ovde na sajtu u kategoriji “recepti”, pa im se možete redovno vratiti da proverite sve tačno u gram. Slatki pozdrav!
Dopao mi recept za ledene kocke kao cup cake ali nisam uspela da zabelezim sve sastojke.
mozete li mi ih poslati? hvala , G
Recept je na sajtu u rubrici Recepeti. Pozdrav
Poštovani, pravo je zadovoljstvo gledati Vaše emisije, raduje me svaki novi recept! Zamolila bih Vas ako je moguće, da objavite Sarin recept “Crni i beli čupavci”, rado bih obradovala svoje najbliže takvom poslasticom. Hvala unapred!